DEAŞ tarafından elleri kesilen Musullu kardeşlerin dramı

Irak'ın Musul kentinde sattıkları tahini, parasını alamadıkları için geri almak isterken "hırsızlık" suçlamasıyla terör örgütü DEAŞ tarafından elleri kesilen Azad ve Muhammed kardeşler yaşadıkları tüm zorluklara rağmen hayata tutunmaya çalışıyor.

Haberler 25.05.2017 - 08:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEAn 10 Haziran 2014te Irakn ikinci büyük kenti durumundaki Musulu ele geçirmesinden sonra, herkes gibi onlarn da hayatlarnn alt üst olduunu ifade eden kardeler, öncesinde emekli bir babann 9 çocuklu bir ailesi olarak kentin Et-Tamim Mahallesinde sradan bir hayat yaadklarn söyledi.

Örgütün kenti ele geçirmesinden sonra, birbiri ardna birçok felaket yaadklarn belirten Irakl kardeler, ilk önce polis olan aabeylerinin militanlar tarafndan öldürüldüünü, ardndan hrszlk suçlamasyla her ikisinin de sa ellerinin kesildiini, babalarnn ise Musulu DEAtan kurtarma operasyonu srasnda ayandan yaralandn ve son olarak da Irak ordusuna ait sava uçaklar tarafndan düzenlenen hava saldrsnda evlerinin ykldn anlatt.

Evsiz kalmalar üzerine imdi tüm aile bireyleriyle Musulun Hamdaniye ilçesine bal Zeydaniye köyünde, kiraladklar iki odal bir evde yaklak 5 aydr yaam mücadelesi verdiklerini kaydeden Azad ve Muhammed kardeler merkezi hükümetten yardm istediklerini ifade etti.

- Sattmz tahinleri geri almaya karar verdik. DEA deposunun kilidini krp, tahinlerimizi aldk

Azad Sultan Hasan, DEAn kenti ele geçirmesinden önce üniversite snavlarna hazrlanan ve tüm geleceini hep bekledii ancak bir türlü gerçeklemeyen üniversite giri snavlarna balayan sradan bir genç olduunu söyledi.

O dönemde ailenin tek gelir kayna olan hükümetin verdii maa DEA nedeniyle alamadklarn aktaran Azad bunun üzerine babasnn küçük bir tahin imalathanesi açtn ifade etti. Azad öyle devam etti:

Her ey DEAn sözde üst düzey sorumlularndan Muhammed sa adndaki militann imalathanemize gelmesiyle balad. sa, bizden yaklak 2 bin 400 dolar tutarnda tahin satn ald ancak parasn ödemedi. Ondan (DEA militanndan) birkaç defa tahin paramz istedik ama olumlu yant alamadk. Sonunda kardeimle birlikte sattmz tahinleri geri almaya karar verdik. Tahinlerin konulduu DEA deposunun kilidini krp, tahinlerimizi aldk.

- Bir masa üzerinde her ikimizin de sa eli bileklerimizden kesildi

Örgütün olay fark etmesinden sonra haklarnda yakalama emri çkarldn kaydeden Azad bundan sonra yaadklarn ise u sözlere ifade etti:

Hakkmz olan geri almtk dolaysyla hiç korkmadan gidip teslim olduk. Ancak bundan sonra yaadklarmz korkunçtu. Musul kent merkezinde yerini tam olarak bilmediim bir hapishanede yaklak bir ay tutulduk. Orada türlü ikenceler gördük. Gözlerimiz sürekli kapal olduundan nerede olduumun tam olarak farknda deildim. DEA tarafndan kurulan bir mahkemeye çkarldm. Orada Suudi Arabistanl olduunu örendiim Ebu Hüseyin isimli sözde bir hakim tarafndan ölüm cezasna çarptrldk. Daha sonra cezamzn hafifletilmesi karar alnd ve kardeimle benim sa ellerimizin kesilmesine hükmedildi.

Ellerinin kesilmesi için gözleri kapal ekilde Musulun Karama Mahallesine getirildiklerini söyleyen Azad, o an öyle anlatt:

6 Mays 2015te sabah saat 10 sularnda daha önce halk topladklar Musulun Karama Mahallesindeki meydana getirildik. Meydanda yaklak bin kii toplanmt. Elimizin kesilecei bölgede bir ambulans da hazr bulunuyordu. Bir masa üzerinde her ikimizin de sa eli bileklerimizden kesildi. Sonra ambulansa bindirilerek Cumhuriyet Hastanesine götürüldük. Orada bir gün kaldktan sonra eve gönderildik. Bir hafta sonra ise DEA militanlar evimize geldi ve elimizin kesildii ann görüntülerini bize verdi.

- Yaz yazdm, tüm ilerimi yaptm sa elim artk yok

Elinin kesilmesinden sonra hayatnn tamamen deitiini gözyalar içinde anlatan Azad, Yaz yazdm, tüm ilerimi yaptm sa elim artk yok. Tek hayalim üniversite idi. imdi ise bu benim için çok zor. çünkü ne yazk ki yaz yazabilecek durumda deilim. Psikolojik olarak çok ar bir süreçten geçtim, intihar dahi düündüm. Ancak hayat her eye ramen devam ediyor. diye konutu.

Ailesinin srar üzerine evlendiini söyleyen Azad, Yaknda bir çocuum olacak. Eim hayatmn her alannda bana yardmc oluyor. dedi.

- DEAn ortaya çk nedeni Irakn yanl siyaseti

Terör örgütü DEAn ortaya çk nedeni Irakn yanl siyaseti diyen Azad, örgütün bir kurban olarak merkezi hükümetten kendisine yardm eli uzatmasn istediini dile getirdi.

Öte yandan eli kesilen Muhammed Sultan Hasan isimli karde de köyde evlerini yenilemek isteyenlere yardm ederek ekmeini kazanmaya çaltn ancak tek elle iinin hayli zor olduunu ifade etti.

Sva ve duvar içilii yaptn anlatan Muhammed, sabah saat 5ten akam 8e kadar günlük içi olarak çaltn ifade etti.

Muhammed, Günde 12 saatten fazla çalyorum. Günlük kazancm ise sadece 5 dolar. Tek elle hayat oldukça zor. Yardm edilmesini bekliyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git