DEAŞ'tan kurtarılan Musul'un doğu yakasında "Şii milis tehdidi"

Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinden kurtarılan Musul'un doğu yakasında yaşayan siviller, bölgede etkili olan milis güçlerin mezhepçi yaklaşımları ve gerçekleştirdiği hak ihlalleri nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.

Haberler 12.03.2017 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AA muhabirine konuan Irakl uzmanlar, Musulun dousunda yaanan terör örgütü DEA ile i birlii yaptklar iddiasyla masum sivillerin gözaltna alnmas, varlkl kiilerin fidye için kaçrlmas, ev ve i yerlerinin yamalanmas gibi birçok hukuksuz uygulamann halkn güvenlik güçlerine olan güveninin kaybolmasna neden olduunu belirtti. Uzmanlar söz konusu uygulamalar bölgenin demografik yapsn deitirme çabas eklinde deerlendirdi.

nsani Adalet Kurumu Bakan Abdulkadir Halil, Elimizde askeri üniforma giyen kiilerin DEAla hiçbir ilgisi olmayan masum insanlar gözaltna aldna dair kaytlar var. Önceki gece Zerai, En-Nur ve E-urta bölgelerinde 15 sivil, DEAla balantl olduklar iddiasyla Hadi abiye bal Babil Tugaylar tarafndan gözaltna alnd. dedi.

Milislerin gündüz vakti dükkanlar ve evleri yamaladn, bölgede varlkl olduklar bilinen 3 kiiyi kaçrarak fidye karl serbest braktn anlatan Halil, Bu uygulamalar yapanlarn asker kyafeti giymesi ve yeni silahlar tamas nedeniyle halk, milisler ile askerleri ayramaz oldu. diye konutu.

BÖLGEDEK SVLLER GÜVENLK GÜçLERNDEN KORKMAYA BALADI

Musulun Özgürlüü ve Onuru Dernei Bakan Mahmud Ali el-Haddad, Bölgedeki siviller güvenlik güçlerinden korkmaya balad. Tpk Haziran 2014 öncesi durumda, yani güvenlik güçlerinin çekildii ve terör örgütü DEAn Musulun tamamn ele geçirmesi öncesinde olduu gibi. dedi.

Musulun dou bölgesinin DEAtan kurtarlmasndan sadece bir hafta sonra insanlarn rastgele gözaltna alnmaya, ev ve i yerlerinin yamalanmaya ve varlkl kiilerin fidye için kaçrlmaya balandn kaydeden Haddad, bu tür uygulamalarn terör örgütlerinin ekmeine ya sürme dnda hiç kimseye bir faydas olmayacan vurgulad.

Haddad, olaylarn bu ekilde devam etmesi durumunda Musulun tekrar, kamu hizmetlerindeki yolsuzluklar nedeniyle halkn emniyet güçlerine güvenmedii ve ibirlii yapmad döneme geri dönecei uyarsnda bulundu.

DEA SONRASI çN VZYON EKSKL YEN PROBLEMLERE NEDEN OLDU

Irakl siyasi uzman Muhammed es-Savvaf da Musul operasyonuna katlan taraflar arasndaki koordinasyon eksikliinin kentin kurtarlan bölgelerinde güvenlik zafiyetine neden olduunu belirtti.

Savvaf, Musulun dou yakasnn DEAtan kurtarlmasnn ardndan bir sonraki adm konusunda Irakl makamlarn bir vizyona sahip olmamas, bölgede yeniden siyasi çekime ve güvenlik problemlerinin ortaya çkmasna yol açt. dedi.

Mevcut durumun devam etmesi halinde yaanan güvenlik krizinin yakn gelecekte büyüyebileceine dikkati çeken Savvaf, Sivilleri ve mal varlklarn korumann en doru yolu Musulun tamam kurtarlana kadar uluslararas güçlerin bölgede konulanmas ve daha sonra yerini hükümet güçlerine brakmasdr. eklinde konutu.

NNOVA MUHAFIZLARININ UZAKLATIRILMASI BÜYÜK HATA

Musul Üniversitesi Askeri ve Strateji Uzman Dr. Mueyyid Talal el-Kertani ise bölgedeki güvenlik sorununa ilikin Irak hükümetini suçlad. Kertani unlar söyledi:

Kurtarlan bölgelerdeki güvenlik zafiyetinin nedeni hükümetin, kentte 2 yldr hakim olan genel durumu ve deiiklikleri görmezden gelerek, yönetim biçiminde eski yöntemleri kullanma konusundaki srardr. Irak hükümeti Musul asll kiilerden oluan ve Türk askeri yetkililer tarafndan eitilen Ninova Muhafzlarn Musulun idari snrlarndan uzaklatrarak ve sahada hakimiyeti ii milislere vererek büyük hata etmitir.

Bölgedeki güvenlik durumunun endie verici boyutlarda olduunu vurgulayan Kertani, askeri ve siyasi yetkililerin etkin bir çözüm getirememeleri halinde kazanlan zaferin, mezhepçi uygulamalar gerçekletiren gruplar ile krizi artran ve bundan beslenen kiiler nedeniyle yok olacan söyledi.

MEZHEPçLE KARI YASAL MÜCADELE

Irak milletvekili Cemile Sultan el-Abidi ise Musulun dou bölgesinde yaayan halkn maruz kald hak ihlallerine ilikin meclis oturumunda sunulmak üzere bir dosya hazrladklarn aktard.

ii milislerin mezhep kaynakl intikam duygularyla hareket ederek sivillere yönelik hak ihlallerinde bulunduklarna dair ellerinde ses kaytlar olduunu belirten Abidi, söz konusu gruplar hakknda gereken kararlarn alnmas için tüm delilleri meclise sunacaklarn söyledi.

ii milisler bu tarz eylemlerle Musuldaki demografik yapy deitirmeye, kente ve kentin tüm kaynaklarna sahip olmaya çalyor. diyen Abidi, Musul halknn terör örgütü DEAn elinden kurtarlp, ii milisler veya kabul edilmesi mümkün olmayan baka gruplarn yönetimine braklmasn önlemek için tüm yasal yollar kullanacaz. ifadelerini kulland.

Beyin göçü tehlikesi

Irakl insan haklar aktivisti ham Mutaz ise Musulun oldukça vahi bir saldrya maruz kaldn belirterek, burada hedefin kentin enerjisini ve her türlü kaynaklarn tüketmek olduunu ifade etti.

Mutaz, Musuldaki etik olmayan eylemlerin doktor, mühendis, tüccar, avukat ve basn mensubu gibi kiileri kenti terk etmeye mecbur ettiini belirterek, Milisler DEAn yarm brakt ii tamamlyor. Bu ise artc bir durum deil. diye konutu.

Terör örgütü DEAtan kurtarlan bölgelerde yaanan hak ihlallerinin mevcut sorunlar daha da artracan kaydeden Mutaz, bunun da örgüte kar yürütülen savata harcanan tüm çabalarn boa gitmesine neden olacan ifade etti.

Mutaz, DEAtan kurtarlan bölgelerdeki durumun içler acs olduunu dile getirerek, Durum olabileceklerin en kötüsü. Her yerde çöp dalar var. nsanlar gda, içme suyu ve snma problemi yayor. Salk merkezlerinde en basit ilaçlar bile yok. Savan izleri her yerde. dedi.

Ana Sayfaya Git