Deralı muhaliflerden Rusya'ya suçlama

Suriye'nin güneyindeki askeri muhalifler, Esed rejimi ve Rusya'yı "ateşkes anlaşmasına uymamakla" suçladı

Haberler 12.07.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muhalifler, Rusya ve rejim güçlerinin anlama kapsamnda bölgeden çkmak isteyenlerin göçlerini engellediini belirtti

Suriyenin güneybatsnda yer alan Dera ilindeki askeri muhalifler, Bear Esad rejimi ve Rusya hakknda atekes anlamasna uymayarak ülkenin kuzeyine göç etmek isteyenleri engelleme suçlamasnda bulundu.

Deral askeri muhaliflerin kurduu Güney Operasyon Odas sözcülerinden Hüseyin Ebu eyma, AA muhabirine yapt açklamada, Rusya ile 6 Temmuzda varlan atekes anlamasna ramen Rusya ve Esed rejiminin Deradaki askeri gruplar kuatarak ülkenin kuzeyindeki dlibe göçlerini engellediini söyledi.

Ebu eyma, Göç etmek isteyenlerin çklarnn geciktirilmesinden endie duyuyoruz. Rejim ve destekçilerinin Ürdün snr hattnda ilerlemesiyle Deradaki baz köy ve beldeler abluka altna girdi. Abluka ile tutuklama ve tasfiyeler olacaktr. diye konutu.

Rusya ve rejim güçlerinin geçen hafta varlan anlamaya uymadklarn belirten Ebu eyma, rejim güçlerinin Derann dou krsalnda en son girdii 4 noktadan henüz çekilmediini aktard.

Söz konusu anlamada, Rusya ve rejim güçlerinin Deradan ülkenin kuzeyindeki bölgelere göç etmek isteyenlere kolaylk salamas ve rejimin ele geçirdii baz bölgelerden çekilmesi öngörülüyor.

Rejim güçleri atekese ramen ilerledi

Öte yandan Deradaki AA muhabirlerinin bildirdiine göre rejim güçleri, atekes anlamasna ramen Derann bat krsalnda bulunan Tel ihap, Zeyzun ve Yavda gibi baz köy ve beldeleri ele geçirdi.

Muhalif kaynaklardan edinilen bilgilerde de rejim ve destekçilerinin Derann kuzey krsalnda Suriyenin srail snrndaki baz köy ve beldelere askeri operasyon için hazrlk yapt örenildi.

Rejim ve destekçilerinin 20 Haziranda Rusyann hava desteiyle Deraya askeri operasyon balatmasnn ardndan 6 Temmuzda Rusya ve askeri muhalifler, Suriyenin güneyindeki bölgeleri kapsayacak kalc atekes anlamas üzerinde uzla salamt.

Atekes anlamasnn ardndan rejim ve destekçileri, ülkenin Ürdün snr hattnn yüzden 85ini ele geçirmiti.

Bölgedeki sivil savunma ekipleri, saldrlarda yerlerinden edilen sivil saysnn 350 bini atn bildirmiti.

Ülkenin güneybatsndaki Dera ve Kuneytra illeri, Astana süreci garantörleri Türkiye, ran ve Rusyann Mays 2017de oluturduu 4 gerginlii azaltma bölgesi içinde yer alyordu.

Rusya, ABD ve Ürdün, iki ay sonra Dera ve Kuneytray özel bir anlama kapsamna almt. Ardndan ABD, bölgede destekledii muhaliflere yardmlarn kesmiti.

Ana Sayfaya Git