Deyrizor'da gerginlik!

Suriye'nin Deyrizor ilinde Esed rejimiyle YPG/PKK arasında İran destekli yabancı terörist gruplar nedeniyle başlayan gerginlik devam ediyor.

Haberler 25.09.2019 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin dousundaki Deyrizor ilinde Bear Esed rejimi ve ran destekli terörist gruplar ile YPG/PKK arasndaki gerginlik sürüyor. ran destekli gruplar, ilçedeki varlklarn güçlendirmek için YPG/PKK ile cephe hattna bin 500 örgüt üyesi yerletirdi.

Yerel kaynaklara göre, Deyrizorda Frat Nehrinin kuzeyindeki Salihiye ilçesinde, rejim ve ran destekli gruplara kar geçen hafta düzenlenen gösterilerin ardndan bölgede tansiyon yükseliyor.

ran destekli yabanc gruplar, rejim kontrolündeki Salihiyedeki varln güçlendirmek için orta ve ar silahlarla bin 500 kiilik gücü, YPG/PKK ile temas hattna yerletirdi.

YPG/PKK ve sahadaki destekçisi ABD, Esed rejimi ve ran destekli yabanc terörist gruplarn Frat Nehrinin kuzeyindeki Salihiye, Hüseyniye, Marra, Hatla, ebni, Mazlum ve Kaham yerleimlerinden çekilmesini istiyor. Rejim kontrolündeki söz konusu yerleimler, Deyrizorda rejim ve YPG/PKK igalindeki alanlar birbirinden ayryor.

Kaynaklar, ABD öncülüündeki koalisyon uçaklarnn, ran destekli gruplarn Deyrizorda youn olarak varlk gösterdii Mayadin ilçesi üzerinde dün uçu gerçekletirdiini ifade etti.

- Rejimden ABD kart bildiriler

ABD ve YPG/PKKnn bölge halkn kendilerine kar kkrttn öne süren rejim güçleri de, YPG/PKK bölgelerinde Araplara yönelik bildiriler datt.

AAnn elde ettii bu bildirilerde, Aç gözlü igalcilere kar omuz omuza verelim. Katil Amerikallarn bu topraklarda yeri olmayacak. Onlar bu topraklardan kovmak için birlikte çalmamz gerek. ifadeleri yer ald. Bildirilerde, bölge halkna ABD ve YPG/PKKya kar ortak hareket etme çars yapld.

- Rejim güçleri-YPG/PKK gerginlii

Rejim ve destekçileriyle YPG/PKK arasndaki gerginlik, örgütün halk gösterilere davet etmesiyle balamt. Fratn dousunda terör örgütünün igalindeki alanlar ile rejim kontrolü altndaki bölgeleri birbirine balayan Salihiyede halk, geçen hafta ran ve Esed kart pankartlarla gösteriler düzenlemiti.

Rejim güçlerinin YPG/PKKnn ismini kulland SDG içindeki Arap airetlerin destekledii göstericilere açt ate sonucu 5 kii ölmü, 19 kii yaralanmt. Gösteriler nedeniyle bölgeye Rus kuvvetlerinin geldii de iddia edilmiti.

- Deyrizordaki durum

Suriyenin petrol kaynaklar açsndan en zengin kenti Deyrizorun dousu YPG/PKKnn, bats ise rejimin, fiilen ise ran destekli yabanc terörist gruplarn igalinde. Bölgede yaayan Araplar, örgütün petrolü çalarak ran destekli gruplara satmasn son dönemde defalarca protesto etmiti.

ABD öncülüündeki koalisyon güçlerine ait sava uçaklar da geçen aylarda YPG/PKKdan Esed rejimine petrol tayan tankerleri havadan hedef alarak durdurmutu. YPG/PKK, ABD desteiyle Suriyede petrol kaynaklarnn yaklak yüzde 70ini igal etmeye devam ediyor.

Ana Sayfaya Git