Doğu Halep'te saldırılar durmadı

Rusya'nın Suriye'nin doğu Halep bölgesinde Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılara ara verdiğini ve binlerce sivilin tahliye edildiğini duyurmasına karşın, rejim bombardımanları sürüyor. Dün akşamdan bu yana bölgede herhangi bir tahliye operasyonu olmadı.

Haberler 10.12.2016 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov dün Hamburgda ABD Dileri Bakan John Kerry ile görümelerinin ardndan TS 20.30 sularnda, sivillerin tahliyesi amacyla rejimin Halepteki askeri operasyonlarna ara verdiini açklamt.

Rusya Savunma Bakanl yeni bir açklama yaparak 2 bin 900ü çocuk 8 bin 500 sivilin tahliye edildiini, önemli sayda milisin silah brakarak teslim olduunu ve Esed tarafndan affedildiini öne sürdü.

Ancak Halepteki AA muhabirlerinin bildirdiine göre, Lavrovun açklamasndan sonra ksa süreliine kesilen top atlar 23.00 sularnda yeniden balad. Firdevs ve eyh Said mahallelerine helikopterlerle deniz maynlar atld.

Sabaha kadar devam eden bombardmanlar birkaç saat durduktan sonra devam etti.

Halihazrda Esed ordusu ve ii milisler Zibdiye, eyh Sait, Yusuf, Seyf el-Devle, Cub elebi, Firdevs, Bustan el Kasr, Sükkeri ve Maadi bölgelerini karadan ve havadan vuruyor.

- Sivil tahliyesi yok

AA muhabirleri, Halepteki farkl kaynaklardan sivillerin henüz tahliye edilmediini ve savaçlarn bölgeden ayrlmadn teyit etti.

Dou Halepteki Özgür Suriye Ordusu komutanlarndan Muhammed eyh, AA muhabirine, bölgeden ne sivil ne de savaçlarn tahliye edildiini, rejim saldrlarnn hz kaybetmeden sürdüünü söyledi.

Halep Sivil Savunma Ekibi yetkilisi Mahmud Navlo da Rusyann iddialar doru deil. Baz muhaliflerin silahlaryla beraber rejime teslim olduu bilgisi gerçek deil. Silah brakmadlar. Bunlar yalan ve bir oyun açklamasnda bulundu.

Aynun Ala Vatan dergisi için çalan Muhammed Müslim Ebu Velid, hava saldrlarnn hiç durmadan sürdüünü söyledi.

Bombardman seslerinin net biçimde duyulduu görümede Velid, unlar aktard:

Rusyann ve dierlerinin dile getirdii atekesi durumu hiç uygulanmad. Rejim ve Rusya sivilleri hedef alyor, sava uçaklar halen gökyüzünde geziniyor. Siviller için hiçbir koridor yok. Aksine sivilleri hedef alyorlar. Geçi için bu koridorlara gitmek isteyenleri zaten uçaklar, top atlar ve keskin nianclar ile hedef alyor. unu söylemek istiyorum, atekes diye bir ey yok. u an uçak sesleri size de geliyordur. u an sava uçaklar Halepin El Maadi Mahallesini hedef alyor. Aslnda sava uçaklar muhaliflerin Halepteki bütün bölgelerini hedef alarak amansz bir ekilde rastgele saldryor. nsanlar yerlerde, yarallar da olduu yerde kalyor hareket edemiyorlar. Biz bu hastalar çkartmak istiyoruz ama bizleri dinleyen hiç kimse yok.

- Rejimin sessizlii

Lavrov dün yapt açklamada rejim ordusunun saldrlara ara vermesine ilikin ayrntlar Suriyeli yetkililerin paylaacan ifade etmesine karn, Esed yönetiminden bir açklama gelmedi.

Öte yandan rejimin ele geçirdii mahallelerde kalan ya da çkamayan çok saydaki sivilin, farkl bölgelere nakledilmeye balad bilgileri geliyor. Esed medyas, rejim kontrolündeki bölgelerde evlerinden çkarlan sakinlerin durumunu, siviller tahliye ediliyor eklinde yanstmaya balad.

- Katliam korkusundaki 200 binden fazla sivil

Dou Halepte muhaliflerin hakimiyetindeki 15 kilometrekarelik alanda 200 binden fazla sivil bulunuyor.

Rejim ve destekçilerinin 15 Kasmdan beri havadan ve karadan iddetli saldrsna maruz kalan onbinlerce aile bölgeden güvenli ekilde tahliye edilmeyi umut ediyor.

Aileler, rejim bölgesine geçtiklerinde can güvenlii salanmas, erkeklerin gözaltna ya da zorla rejim ordusuna alnmamalar, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparlmamas gibi temel güvenceler bekliyor.

Muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden çkan ya da bulunduu yerleimler rejim tarafndan ele geçirilen 40 binden fazla sivil, olumsuz muamelelerle karlamt.

Muhalif silahl gruplar, önceki gün yaptklar ortak açklamada 5 günlük acil bir insani atekes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar Birlemi Milletler gözetiminde tahliye edilmeli. steyen sivillerin Halepin kuzey krsalna göçüne izin verilmeli, sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmal. taleplerinde bulunmutu.

Ana Sayfaya Git