Doğu Guta'dan zorunlu tahliyeler sürüyor

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin abluka altında tuttuğu Doğu Guta'nın Haresta ilçesinden tahliye edilen siviller ve askeri muhaliflerden oluşan ikinci konvoy, Hama iline ulaştı.

Haberler 25.03.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Gutadaki AA muhabirlerinin bildirdiine göre, Rusyann garantörlüünde yürütülen görümeler sonucu, Dou Gutann Haresta ilçesini kapsayan tahliyelerde ikinci kafile dün gece geç saatlerde yola çkt.

Yaklak 3 bin 290 sivil ve askeri muhalifi tayan 45 otobüslük konvoy, sabah saatlerinde ülkenin orta kesimindeki Hama iline ulat.

Acil durumdaki hastalarn da bulunduu konvoyun buradan Suriyenin kuzeybatsnda, rejim kart silahl gruplar ve muhaliflerin kontrolündeki dlib ve bat Halepe girmesi bekleniyor.

Önceki gün öle saatlerinde Harestadan hareket eden ilk tahliye konvoyu, dün sabah erken saatlerinde dlib ve Halep illerinin bat krsalna ulam, burada yerel sivil toplum örgütlerinin kurduu geçici barnma merkezlerine yerletirilmiti.

Böylece dün çkanlarla beraber tahliye edilen kii says 5 bin 198e ulat.

Rusyann garantörlüünde varlan anlama gerei, muhaliflerin kontrolündeki Haresta ilçesinden, aralarnda askeri gruplarn da olduu yaklak 8 bin kiinin çkmas öngörülüyor.

- Tahliyeye giden süreç

Esed ve destekçileri, Rusyann hava desteini alarak, muhaliflerin kontrolündeki Dou Gutay ele geçirmek için 19 ubatta harekete geçmiti. Bu tarihten itibaren, rejim ve Rus sava uçaklar yaklak 400 bin sivilin yaad bölgeye havadan ve karadan düzenledii saldrlar younlatrmt.

Saldrlar sonucu çok sayda sivil yaamn yitirirken, evleri yklan ve sürekli saldrlara maruz kalan binlerce sivil yer altndaki snaklar ile bodrumlara snmt.

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 24 ubatta ald ancak balama tarihi belirtilmeyen atekes kararna ramen rejim ve destekçilerinin youn saldrs altnda kalan Dou Gutada sivil ölümleri devam etmi, uluslararas toplumun giriimleri sonuç vermemiti.

Ayrca Rusya, BMGK kararnn ardndan 27 ubatta atekesin her gün yerel saatle 09.00-14.00 (TS 10.00-15.00) arasnda geçerli olacak ekilde baladn ilan edip rejimin buna uyacan ileri sürmütü.

Ancak rejim güçleri, BMGK ve Rusyann atekes kararlarna ramen saldrlarna ara vermemi ve 3 Marttan itibaren bölgeye kara operasyonu balatm ve sivil yerleimleri bombalamay sürdürmütü.

11-12 Martta ise rejim ve destekçileri Dou Gutann dousundan batsna doru ilerleyerek Haresta ilçesini de kuatm ve Dou Guta bölgesini 3 parçaya bölmütü.

Muhaliflerin kontrolündeki Dou Gutada 400 bin kii 5 yldr abluka altnda yayordu. Esed rejiminin Rusyann desteiyle son aylarda youn saldrlarla bölgenin yardan fazlasn ele geçirmesiyle onbinlerce kii rejim kontrolündeki alanlara göç etmek zorunda kald.

Ana Sayfaya Git