DSÖ cevabını verdi!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, Suriye'nin kuzeydoğusunda YPG/PKK yandaşları ve bazı Batılı medya kuruluşlarının, Türk ordusunu suçlamak için beyaz fosfor yanığı olarak servis ettiği fotoğraflara ilişkin, "(Sunulan fotoğraflardaki) yanıklar daha önce Suriye'nin farklı çatışma bölgelerindeki hastanelerin rapor ettiği yanıklarla neredeyse aynı.

Haberler 23.10.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Daha önce bildirilen yanklardan kayda deer bir fark yok. Yank miktarlarnda bir art olmad. dedi.

Terör örgütü YPG/PKK yandalarnn, Türkiyenin güney snrnda oluturulmaya çallan terör koridorunu yok etmek, bölgeye bar ve huzur getirmek amacyla balatlan Bar Pnar Harekat srasnda uluslararas sava hukukuna aykr mühimmatlarn kullanld yalannn, baz Batl gazeteciler tarafndan Birlemi Milletler (BM) nezdinde dillendirme çabalar dikkat çekiyor.

BM Cenevre Ofisinde bugün düzenlenen haftalk basn toplantsnda bir gazetecinin Suriyenin kuzeydousunda sivillere ve özellikle çocuklara yönelik beyaz fosfor bombas kullanld yönündeki terör örgütünün yalanlarna ilikin sorusuna Lindmeier, bölgedeki durumu yakndan takip ettiklerini belirtti.

Sözcü Lindmeier, toplant sonunda AA muhabirinin Türk Silahl Kuvvetlerinin Bar Pnar Harekatnda kimyasal silah kulland iddialarna ilikin sosyal medyada paylalan fotoraflar hakkndaki sorularn cevaplad.

Lindmeier, baz batl medya organlarnn Türk Ordusu Beyaz Fosfor bombas kullanyor yalanlaryla sunduu fotoraflardaki yank derecesinin, Bar Pnar Harekat öncesinde Suriyenin farkl çatma bölgelerindeki hastanelerden rapor edilen yanklarla ayn olduunu vurgulad.

Beyaz fosfor bombas kullanldna dair herhangi bir bilgileri olmadna atfta bulunan Lindmeier, öyle konutu:

(Sunulan fotoraflardaki yanklar) daha önce Suriyenin farkl çatma bölgelerindeki hastanelerin rapor ettii yanklarla neredeyse ayn. Daha önce bildirilen yanklardan kayda deer bir fark yok. Yank miktarlarnda bir art olmad.

Lindmeier, fotoraflardaki yanklarn Suriyede daha önce hastanelerde kaydedilen yanklarla ayn göründüünün altn çizerek, söz konusu yanklarn nasl ve neden kaynaklandna dair bilgi sahibi olmadn sözlerine ekledi.

UZMANLAR O DDALARI çÜRÜTMÜTÜ

Salk Bilimleri Üniversitesi Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Levent Kenar, Türk Silahl Kuvvetlerinin Bar Pnar Harekatnda kimyasal silah kulland iddialarna ilikin sosyal medyada paylalan fotoraflar AA muhabirine deerlendirmiti.

Kenar, d basnn çocuun gövdesindeki etkilenmeyi beyaz fosfor bombas olarak adlandrdn aktaran Kenar, çocuun vücudundaki bu etkilenmenin beyaz fosfor bombasna bal olmas gerçekten uzaktr. çocuun cilt yaralarnn bulunduu bu fotorafn nerede ve ne zaman çekildii belli deil ancak eski bir yana benziyor. Yeni bir yank gibi durmuyor. Ayrca, çocuun gövdesinde yank izleri bulunurken yüzünde ve alt bölümünde herhangi bir yank bulgusuna rastlanmamaktadr ki, bu tür yanklarn yaygn bir ekilde bulunmas beklenmektedir. deerlendirmesini yapmt.

Uluslararas Medikal Kurtarma Ekibi Dernei (UMKE-DER) Bilimsel Kurul Bakan Prof. Dr. Hilmi Özden, 19 Ekimde, AA muhabirine yapt açklamada, Her eyden önce gösterilen fotoraflarda iddia edildii gibi herhangi bir beyaz fosfor yan olmu olsayd, dekontaminasyon (arndrma) yaplmas gerekirdi. Halbuki çevresindeki salkçlarn en ufak kendini korumad görülmektedir. ifadesini kullanmt.

Ana Sayfaya Git