Dunford'dan Suriye açıklaması

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, ABD'nin Suriye'nin kuzeyini tutmak için 50 bin ila 60 bin yerel güç eğitmesi gerektiğini ve şu anda bunun yarısı kadarını eğittiklerini söyledi.

Haberler 07.09.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orgeneral Dunford, bata Suriye olmak üzere ABD d politikas konusunda D likiler Konseyinde düzenlenen panelde sorular yantlad.

Terör örgütü DEAn geriletildiini belirten Dunford, örgütün halen Irak ve Suriyede önemli varl bulunduunu kaydetti.

Dunford, DEAn halen gerilla taktii ile saldrlar gerçekletirebildiini anmsatarak, Suriyedeki mülteci sorununa ve SDG ismini kullanan YPG/PKKnn elindeki DEA tutuklularnn da kayg verici olduuna dikkati çekti.

Suriyenin kuzeydousundaki duruma iaret eden Dunford, öyle konutu:

(YPG/PKKnn paravan) Suriye Demokratik Güçlerinin, geride kalan DEA kalntlar ile mücadele etmek için koalisyonun desteine ihtiyac vardr. Ayn ekilde DEAtan temizlenen alanlarda güvenlik salamak da ayn ekilde önemlidir. Dolaysyla daha yaplacak çok i var ve bu alan (Suriyenin kuzeydousunu) tutmak için 50 ila 60 bin yerel gücün eitilmesi gerektiini tahmin ediyoruz ve muhtemelen henüz bunun yüzde 50sini gerçekletirebildik.

- Türkiyenin Suriye snr konusunda meru kayglar var

Türkiyenin Suriyenin kuzeydousunda YPG/PKKya müdahale etme ihtimaline yönelik soru üzerine Dunford, unlar ifade etti:

Türkiyenin Suriye snr konusunda meru kayglar var. Genelkurmay Bakan olduum süre içerisinde en az 12 kez Türkiyeye gittim. DEA ile mücadele kampanyamz icra etmek ve Türkiyenin kayglaryla ilgilenmek üzere mutabakata vardmz çerçeve haftalarmz ald. Türk Genelkurmay ile operasyonlar koordine etmek için 10 gün önce bir merkez kurduk. Bu cuma günü Genelkurmay Bakan (Orgeneral Yaar Güler) ile konuacam. Onunla her gün iletiim halindeyiz. Türkiyenin kayglarn halledebileceimizi düünüyorum.

Dunford, Türkiyenin Suriyenin kuzeydousuna müdahalesine ilikin ise unlar kaydetti:

Türkiyenin kuzeydou Suriyeye gireceine dair siyasi retorii duymusunuzdur. Bu ihtimal var m? Bu ihtimal var. Bunun ortak menfaatlerimiz konusunda faydal olacana inanmyorum ve tam da bunun için Türkiyenin endielerine hitap edecek ve Suriyenin kuzeydousunda DEA ile mücadele kampanyasn devam etirecek kabul edilebilir yollar aramaya bu kadar odaklandk.

Ana Sayfaya Git