Dünya lanetlerken Trump'un pişkinliği

ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı tüm dünyada infiale yol açarken Donald Trump'tan pişkin bir açıklama geldi. Trump twitter hesabından "İsrail için harika bir gün" mesajını paylaştı.

Haberler 15.05.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Donald Trump, Twitter hesabndan pikin bir açklama yapt. gal askerinin katliamn görmezden gelen Trump srail için harika bir gün mesajn paylat. ABD Bakan, ABD Büyükelçiliinin Kudüse tanmas Fox News ve Fox Business kanallarndan saat 9da canl yaynlanacak. srail için harika bir gün! dedi.

BMDEN AçIKLAMA

Birlemi Milletler (BM) Her Türlü Irk Ayrmclnn Ortadan Kaldrlmas Uluslararas Sözlemesinin denetim organ olan Irk Ayrmclnn Ortadan Kaldrlmas Komitesi, srailin Filistinli göstericilere orantsz güç kullanmasn knad. Açklamada srailin ehit ettii ve yaralad binlerce Filistinli göstericinin hiçbir ekilde güvenlik tehdidi oluturmad vurguland.

srail güvenlik güçlerinin Filistinli göstericilere orantsz güç kullanmasnn knand açklamada, Gazzedeki durumdan büyük endie duyulduunun alt çizildi.

ALMANYADAN AçIKLAMA

Almanya Dileri Bakanl Sözcüsü Maria Adebahr, Gazzede düzenlenen gösterilerde ifade özgürlüünün kötüye kullanlmamasn, srailin de ald güvenlik önlemlerinde ölçülü davranmasn istediklerini söyledi.

Adebahr, bugün bakent Berlinde düzenlenen basn toplantsnda, Kudüsteki ABD Büyükelçilii açlna hangi Alman yetkililerin katlaca sorusu üzerine, Ortadou politikalaryla ilgili tutumlarnda üphe uyandrmamak için Kudüsteki Alman Büyükelçisinin srail Babakan Binyamin Netanyahunun dün akam verdii resepsiyona katlmadn, bugünkü açl törenine de hiçbir Alman diplomatn davet edilmediini söyledi.

RANDAN AçIKLAMA

ran Dileri Bakan Cevad Zarif, Moskovada Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov ile görümesi öncesinde yapt açklamada ABDnin Kudüs kararn deerlendirdi.

ABDnin Kudüste büyükelçilik binasn açmas ile ilgili Zarif, Kudüse yönelik bu rejimin çok tehlikeli davranlarn görüyoruz. Ne yazk ki uluslararas kurallara ve yasalara aykr hareket etmek, ABD hükümetinin bir alkanl haline geldi deerlendirmesinde bulundu.

RUSYADAN AçIKLAMA

Rusya, ABDnin Tel Aviv Büyükelçiliini Kudüse tamas sonrasnda bölgede gerilimin artmasndan endie duyduklarn açklad. Kremlin Basn Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin ABDnin büyükelçiliini Kudüse tamasnn bölgede gerilimi arttracana dair Rusyann endiesi olup olmadna ilikin sorusuna Evet, endielerimiz var. Bu hususta daha önce de açklama yapmtk yantn verdi.

NGLTERE: KUDÜS ELçLN TAIMAYACAIZ

ABDnin srail Büyükelçiliinin Kudüse tamasyla ilgili gerilim devam ederken,ngiltere Babakan Theresa Mayde konuyla ilgili bir açklama geldi. ngiltere Babakan Theresa Mayin sözcüsü yapt açklamada, Birleik Krallkn Trumpn ald karara halen katlmadn söyledi. Sözcü açklamasnda ngilterenin sraildeki büyükelçiliini Kudüse tamayacan belirtti.

FLSTN KURTULU ÖRGÜTÜNDEN AçIKLAMA

Filistin Kurtulu Örgütü (FKÖ) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hanan Aravinin imzasn tayan bildiride, ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanyan kararna iaret edilerek, Nekbenin yl dönümünde bir kez daha, igal altndaki bakentimiz (Kudüs) bilinçli hrszla, siyasal, ahlaki ve hukuki ihlale maruz kalyor denildi.

ABDye provokatif karar ve eylemlerine son vererek, uluslararas hukuk çerçevesinde Filistin davasyla adaletle muamele etme çars yaplan açklamada, ABD Büyükelçiliinin Kudüse tanmas Filistin halk, uluslararas adalet ve meruiyet için yeni bir Nekbedir ifadelerini kulland.

TÜRKYEDEN DE TEPK YADI

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ngilterede yapt konumada ABDnin Kudüs kararna tepki gösterdi. Erdoan, Biz 1967 snrlar çerçevesinde, bakenti Dou Kudüs olan egemen bir Filistin devletinin kurulmasnn bölgede sorunun çözümü olduunu düünüyoruz. ABDnin Kudüs kararn çok çok talihsiz buluyoruz. ABD, çözümün deil sorunun bir parças olarak arabulucu rolünü tamamen kaybetmitir. Bu atlan admn bölgeyi kartrmak için adeta bir fitil atelemesi olduunu hatrlatmak isterim dedi.

TBMM Bakan smail Kahraman konuyla ilgili, ABD Bakannn bu yanl haraketi makes bulmayacaktr. Sayn Bakann büyük hatasdr. Neticeye gidemeyeceklerdir ifadelerini kulland.

Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, ABDnin Tel Aviv Büyükelçiliini Kudüse tamasna ilikin, Filistin yalnz deildir. Kudüs yalnz deildir. gal bitecek, hak ve adalet mutlaka kazanacaktr deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git