Durdurun!

Avrupa Birliği (AB), İran'ın nükleer anlaşma uyarınca taahhüt ettiği uranyum zenginleştirme oranına riayet etmeyeceğini ilan etmesine ilişkin, "Çok endişeliyiz. İran'a, anlaşma yükümlülükleri çerçevesinde tüm nükleer faaliyetlerini durdurma ve geri çevirme çağrısında bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.

Haberler 09.07.2019 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günlük basn toplantsnda konuan AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, rann 2015te imzalanan Kapsaml Ortak Eylem Plan çerçevesinde uranyum zenginletirme faaliyetini yüzde 3,67e kadar çkarabileceini anmsatarak, Tahran yönetiminin bu limitin üstüne çkaca yönünde açklamalarnn ciddi endieye yol açtn ifade etti.

ran nükleer anlamasna taraf ülkelerle diyaloun sürdüünü açklayan Kocijancic, Uluslararas Atom Enerjisi Ajansnn konuya ilikin deerlendirmesini beklediklerini söyledi.

Kocijancic çok endieliyiz. rana, anlama yükümlülükleri çerçevesinde tüm nükleer faaliyetlerini durdurma ve geri çevirme çarsnda bulunuyoruz. dedi.

Japonyadan çar

Japonya, rana nükleer anlama çerçevesindeki taahhütlerini yerine getirmesi çarsnda bulundu. Kyodo ajansnn haberine göre, Japonya Kabine Sekreter Yardmcs Yasutoi Niimura, düzenledii basn toplantsnda, rann artk nükleer anlamaya uymayacaklar yönündeki açklamasnn çok endie verici olduunu kaydetti.

Niimura, rana, nükleer anlamaya bal kalmas, taahhütlerini yerine getirmesi ve anlamaya zarar verecek admlardan kaçnmas çars yaparak, Japonya, Orta Douda durumun istikrara kavuturulmas ve gerilimin azaltlmasna yönelik dier ülkelerle i birlii içinde rol oynamay sürdürecek. Meselenin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiine inanyoruz. ifadesini kulland.

randan uranyum zenginletirme hamlesi

ran Dileri Bakan Yardmcs Abbas Arakçi, nükleer anlamada ülkesinin beklentilerinin yerine getirilmedii gerekçesiyle anlama çerçevesindeki taahhütlerinden bazlarna riayet etmemekle ilgili 60 günü içeren kinci Adm uygulamalarn devreye soktuklarn açklamt.

Arakçi, dün yapt açklamada, Bugün ilk 60 günün sonuna geldik. steklerimiz yerine getirilmedii için kinci Adm uygulamaya koyuyoruz. kinci Admda (nükleer anlamada) taahhüt ettiimiz zenginletirme oran ve miktarna riayet etmeyeceimizi ilan ediyoruz. ifadesini kullanmt.

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya ile ran arasnda 2015te imzalanan Kapsaml Ortak Eylem Plan olarak adlandrlan nükleer anlama, Tahrana yüzde 3,67 orannda uranyum zenginletirme faaliyetini sürdürme hakk veriyor. Anlama çerçevesinde ran, en çok 300 kilogram uranyumu elinde tutabiliyor.

Anlama rana 300 kilogramn üzerindeki uranyumu uluslararas piyasada satarak karlnda doal uranyum alabilme imkan tanyor. ran ayrca anlamaya göre, ar su stokunu 130 tonun altnda tutmak zorunda ve am halinde ülke dna çkarmakla yükümlü bulunuyor.

Cumhurbakan Hasan Ruhani, ABDnin yaptrmlarna karlk 8 Maysta ülkesinin nükleer anlamadaki taahhütlerini azalttn ve anlamann taraflarna rann çkarlarn koruyacak önlemler almas için 60 gün süre verdiklerini duyurmutu.

Ana Sayfaya Git