Ekonomik kriz Sri Lanka’da milyonları isyan ettirdi! Sri Lanka’da neler oluyor?

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya kalan Sri Lanka’da halk temel gıda maddelerine erişmede büyük zorluklar yaşıyor. Sri Lanka ekonomisinin tamamen çöktüğünü belirten yetkililer bu durumdan öfkelenen vatandaşların devlet başkanlığı konutuna yürüdüğünü bildirdi.

Haberler 09.07.2022 - 19:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkeden gelen fotoğraf ve videolar yaşanan kaosu ortaya koyarken devam eden protestolarda binlerce vatandaş cumhurbaşkanının Colombodaki konutunu bastı. Aynı zamanda Başbakan Ranil Wickremesinghenin da konutu basıldı, Wickremesinghenin istifa etmeyi kabul ettiği bildirildi.

Göstericilerin, güvenliği için bilinmeyen bir yere nakledilen Gotabaya Rajapaksaya karşı sloganlar attığı bildiriliyor. Sri Lankanın ticari başkenti Colomboda binlerce protestocu, bu yıl krizden etkilenen ülkedeki en büyük hükümet karşıtı yürüyüşlerden birinde cumhurbaşkanının resmi konutunu bastı.

Yerel TV haberlerinden NewsFirst kanalının video görüntülerine göre, Sri Lanka bayrakları ve kaskları tutan bazı protestocular başkanın konutuna girdi.

SRİ LANKADA NELER OLUYOR?

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisinin çevresinde 9 Mayısta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolomboda askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayısta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

SRİ LANKA EKONOMİSİ NASIL çÖKTÜ?

Sri Lankanın ekonomik sıkıntılarının merkezinde ise ülkenin ithalata büyük ölçüde bağımlı olması ve döviz eksikliği yatıyor. Sri Lankanın en büyük döviz kaynağı olan turizm 2019da yaşanan terör saldırılarından büyük yara alırken 2020de başlayan pandemi bu gelir kaynağına son darbeyi vurdu. Bununla birlikte uluslararası enerji ve emtia fiyatlarının artması da ithalata bağımlı ülkenin ekonomisini olumsuz bir şekilde etkiledi.

Uzmanlar turizmde yaşanan sorunların yanında ülkedeki ekonomi yönetiminin de yaşanan krizden sorumlu olduğunu düşünüyor. Sri Lankada sokağa dökülen insanların da yüksek enflasyon, gıda, ilaç ve yakıt kıtlığı ile elektrik kesintileri gibi sorunlardan Rajapaksa ailesini ve hükümetini sorumlu tuttuğu görülüyor.

Ana Sayfaya Git