Erbil de gece uyuyamıyor!

Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'e gerçekleştirdiği operasyonun ardından meydana gelen askeri gerilim nedeniyle Erbil-Kerkük karayolu trafiğe kapatıldı, bölgede uzun tır kuyrukları oluştu. Birleşmiş Milletler (BM) araçları da temas hattında bulunuyor.

Haberler 20.10.2017 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak güvenlik güçlerinin, sal sabah Kerküke askeri operasyon düzenlemesi ve Kürdistan Yurtseverler Birliine (KYB) bal Pemerge güçlerinin kentten ani bir ekilde çekilmesiyle balayan gerginlik ksmen devam ediyor.

Kerkükten tamamen çekilen KYB ve Kürdistan Demokrat Partisine (KDP) bal Pemerge güçleri, Süleymaniye ve Erbile doru çekilmi durumda.

KYBnin güçlü olduu Süleymaniye-Kerkük snrnda herhangi bir olaanüstülük göze çarpmazken, KDPli Pemergelerin konuland Erbil-Kerkük snrnda askeri hareketlilik dikkati çekiyor.

Türkiye ile Irakn bakenti Badat arasndaki ticaretin can damar konumundaki Erbil-Kerkük karayolu söz konusu askeri gerginlikten dolay trafie kapatld. Sadece Kerkük plakal araçlarn geçiine izin veriliyor. Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetiminden (IKBY) gelen yük trlarnn kente girmesi geçici olarak durduruldu.

- 5 kilometrelik tr kuyruu var

Kerkükün Altunköprü kasabasndaki Pemerge kontrol noktasnda bekleyen tr oförlerinden Nihad Said, AA muhabirine, Zahoda yüklediim unu yaklak 4 gündür Kerkükte indiremedim. Kentteki son gelimelerden dolay yük trlar çok nadir giri yapabiliyor. dedi.

Bölgede tamaclk yapan bir baka tr oförü Dildar Abdullah ise, 5 kilometrelik tr kuyruu var. Bu ekilde devam ederse Kerküke geçmemiz mümkün deil. Durumun en ksa zamanda normallemesini istiyoruz. diye konutu.

- Yaklak 100 ranl Pemerge Altunköprüde

Öte yandan, Pemerge ve Irak güvenlik güçleri arasndaki temas hattnda ran muhalifi Kürdistan Özgürlük Partisine (PAK) bal yaklak 100 ranl Pemerge en ön safta konulanm durumda.

ranl Pemergelerden oluan birliin komutan Rebaz erifi, AA muhabirine yapt açklamada, daha önce kuzeybatda terör örgütü DEA tehdidine yönelik Havice ve Dibis ilçesi arasnda mevzilendiklerini, askeri operasyondan dolay KDPli Pemergelerle Altunköprüye çekildiklerini söyledi.

erifi, kurduklar savunma hattnda 100 kadar Pemergenin en ön cephede beklediini kaydetti.

- BM araçlar temas hattnda

Birlemi Milletlere ait 6 araçlk konvoy da Altunköprüde yer alan temas hattnda incelemelerde bulunmak için bölgeye intikal etti. Konvoydaki araçlarda askerlerin olduu görüldü.

Ana Sayfaya Git