Erbil ile Bağdat arasındaki kriz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) bazı siyasi partiler, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Erbil ile Bağdat arasındaki krizin çözümü için sunduğu teklifin "kabul edilmesinin mümkün olmadığını" belirtti.

Haberler 23.10.2017 - 08:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IKBYde iktidar elinde bulunduran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB) ve Müslüman Kardeler Tekilatna yaknlyla bilinen Kürdistan slami Birlik (Yekgirtu) ile etnik ve dini unsurlarn temsilcileri Erbilde bir araya geldi.

KYB Politbüro Sözcücü Sadi Ahmed Pire, görüme sonras düzenlenen ortak basn toplantsnda, 25 Eylüldeki rerefadum sonrasnda IKBYnin baz sorunlarla kar karya kaldn belirterek, ortaya atlan baz iddilarn gerçeklie kavuturulmas için detayl görümeye ihtiyaç duyduklarn söyledi.

KRZN ETKLER BÜYÜK

Erbil ile Badat arasndaki sorunlarn çözümü için badinin sunduu diyalog için referandumun iptal edilmesi artnn hatrlatlmas üzerine Pire, artl herhangi bir görüme ve müzakereyi kabul etmiyoruz. Erbil ile Badat arasndaki görümeler, iilerin seçim ve gelecee dönük planlarna kurban edilmi durumda. dedi.

Öte yandan KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed de çok hassas bir süreçten geçtiklerini belirterek herkesin sorumlu hareket etmesi gerektiini dile getirdi.

Erbil-Badat hattnda yaanan krize de deinen Muhammed unlar kaydetti:

IKBY siyasi liderlii daha önce de açk ve koulsuz ekilde müzakerelerin balamasna hazr olduunu bildirmiti. u anda onlardan (Badattan) müzakerelerin balamas veya balamamasna yönelik cevap bekliyoruz. Kendileri tarafndan konulan ön artlar bu süreci uzatabilir.

Erbildeki söz konusu toplantya IKBYde muhalefet cephesinde yer alan Goran (Deiim) Hareketi ile slami Tolum Partisi (Komel) katlmad.

Ana Sayfaya Git