Erdoğan: Hedefimiz 100 milyar dolara ulaşmak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkent Moskova’da 8. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Haberler 09.04.2019 - 12:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Moskovada düzenlenen 8. Üst Düzey birlii Konseyi Toplantsnda bir araya gelen Erdoan Ve Putin önemli mesajlar verdi.

Cumhurbakan Erdoan, Bir önceki yüksek düzey ibirlii konseyinden sonra kymetli dostum Putin ile bir araya geldik. Bakanlarmz ve dier yetkililerimiz de birbirleriyle temas içerisinde oldular. Akkuyu Santralinin temelini attk, Türk Akm doalgaz boru hattnn deniz ksmn tamamladk, bu ylsonu itibariyle de kara ksmn tamamlamay hedeflemi bulunuyoruz. Geçen sene 6 Milyon Rus vatandan ülkemizde misafir ederek birlikte yeni bir rekora imza attk ve turizmde Rusya birinci srada. adamlarmz Rusyaya olan katklarn sürdürdüler ve bin 300 kadar i adammz u an Rusyada yatrmc olarak bulunuyor. Daha 5 gün önce Türk irketi ESTA tarafndan bir Alman otomotiv firmas için ina edilen fabrikann açl deerli dostum Vladimir tarafndan yapld. kili görümede, bölgesel ve uluslararas meselelerle ilgili görü alveriinde bulunduk. Bu srada bakanlarmz da kendi mevkidalaryla bir araya geldiler. imdi hep birlikte genel bir deerlendirmede bulunacaz. Hedefimiz 100 milyar dolara ulamaktr. Gerek stratejik gerek askeri gerek ekonomik, kültürel bütün bu alanlarda çalmalarmz gayretle devam ettireceiz. Toplantmzn ülkelerimiz için hayrlara vesile olmasn diliyor, teekkür ediyorum. dedi.

ASTANA SÜRECNN GARANTÖRLER

Öte yandan Putin ise Rusya ve Türkiyenin Astana sürecinin garantörleri olarak çok ciddi çaba sarf ettiini dile getirerek, geçen sene Türkiye ve Rusya arasndaki ticaret hacminin yüzde 18 arttn ve 25,5 milyar dolara ulatn belirtti. Enerji alanndaki ibirliinin stratejik seviyeye ulatn da belirten Putin Yeni projelerin devreye sokulmas ticareti artrabilir. Türk Akm projesi faydal olacaktr. Geçen günlerde derin ve ky ksmlarnn birletirilmesi yaplmtr. imdi de kydaki giri terminalini tamamlamamz lazm. Kararlatrdmz gibi bu yln sonuna kadar bunu tamamlayacaz. Akkuyu Santralinin ina edilmesi; 2023te birinci üniteyi tamamlamay düünüyoruz. Cumhuriyetin 100üncü ylna denk gelecektir. Gördüümüz kadaryla i dünyas ilgi duyuyor bu projeye. Tabi ki askeri, savunma sanayii alannda önemli ibirlii var. Gündemimizde S400 hava savunma sistemi var. Dier kalemlerin de ihracat ve bakmndan önemli çalmalarmz var. nsani alanda da ilikilerimiz iyi gelimektedir dedi.

Ana Sayfaya Git