Esed ile PYD/PKK'nın "derin" bağları

Suriye'de Esed rejimi, yaralanan PYD/PKK'lıları uçaklarla hastaneye taşıyor. Rejim, örgütün Halep'te teröristler için eğitim merkezi kurmasını sağladı.

Haberler 22.02.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede Bear Esed rejimi ve PYD/PKK arasndaki ibirlii güçlendi. Rejim, örgütün, Afrin ilçesinden sonra Halepin eyh Maksut ve Hüllük bölgelerinde terör akademisi kurmasn desteklerken, yaral militanlar da kendi uçaklaryla amdaki devlet hastanesine tayor.

Türk güvenlik kaynaklar, AAya yaptklar açklamada, rejime ait uçaklarn, örgütün kontrol ettii Kobani ve Afrin ilçeleri ile Haseke ilindeki çatmalarda yaralanan teröristleri, am devlet hastanesine tadnn tespit edildiini bildirdi.

Güvenlik kaynaklarna göre, geçen hafta içinde, PKKnn Kandil Dandaki yöneticilerinden ikisi Suriyeye gelerek, rejim tarafndan uçaklarla gece geç saatlerde am hastanesine götürüldü.

Bu arada, PKKnn Suriye uzants PYD, Kandil ve Afrinden sonra Halep kent merkezinin dousunda kontrol ettii eyh Maksud ve Hüllük bölgelerinde teröristler için eitim merkezi kurdu.

Esasen Türkmen bölgesi olan Hüllük, geçen yln sonunda sivil ve muhaliflerin tahliyesinden sonra ksmen PYD/PKKnin kontrolüne girmiti. Halihazrda Hüllükte hem rejim hem PYD/PKK unsurlar bulunuyor.

Esed ile PYD/PKKnn derin balar

Afrinde geçen ay faaliyete geçen terörist eitim merkezinde, yüzlerce terörist, yabanc eitmenlerden ar silah kullanm, bomba ve sava teknikleri dersleri alyor.

Bu iki kampta, yüzlerce örgüt üyesi Afrindeki eitime benzer sisteme tabi tutuluyor.

PYD/PKK ve rejim, iç savan bandan itibaren nadiren ve sadece küçük çapl çatmalara girdi. Aralarndaki güçlü ibirlii en fazla Hasekede dikkati çekiyor. Örgüt, 2012nin banda rejimden devrald Hasekede rejime vergi vermeye devam ediyor. Rejim, kamu kurumlarn çaltrrken, güvenlii rejim güçleri ve örgüt birlikte salyor. Hasekenin kuzeydousunda bulunan PYD/PKK kontrolündeki Rümeylan petrol sahas birlikte korunuyor. çkarlan petrolün bir ksm rejime veriliyor.

Aralk 2015te rejim ve örgütün ibirlii Halepe tanmt. Hasekede imzalanan ortak askeri eitim ve strateji anlamas yeni ibirliini belirlemiti. Anlama, rejimin eyh Maksud ve Afrinde örgüt militanlarna mühimmat ve eitim vermesini içeriyor. Karlnda da PYD/PKK, güçlerini Halepteki operasyonlarnda rejimin hizmetine sunuyor.

Rejimin eittii kiiler de genellikle 18-40 ya aras, Afrin ve eyh Maksud gibi PYD/PKK kontrolündeki bölgelerde zorla askere alnm kiilerden oluuyor.

Ana Sayfaya Git