Esed ipe un seriyor!

ABD: Esed rejimi yeni anayasanın hazırlanmasını kasıtlı engelliyor

Haberler 29.10.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD, Bear Esed rejiminin, 2021deki devlet bakanl seçimleri öncesinde yeni anayasann hazrlanmasn kastl olarak engellediini bildirdi.

ABDnin Birlemi Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardmcs Richard Mills, dün, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) yapt konumada, Esed rejiminin, 2020de yeni bir anayasa üzerinde anlalmasna engel olma çabalarn önlemek için konseyi elinden gelen her eyi yapmaya çard.

Mills, Esed rejimi tarafndan yeni anayasann hazrlanmasnn kastl olarak geciktirildiini vurgulayarak, taraflarn çabalarn kolaylatrmak için uygun olduu düünülen her türlü önlemin alnmas ve süreçteki ilerlemeyi engelleyen taraflarn tespit edilmesi gerektiini belirtti.

Suriyede devlet bakanl seçimlerinin Suriye diasporasnn katlmn da içerecek ekilde özgür, adil ve effaf olarak gerçekletirilmesi için gerekli hazrlklarn yaplmadn vurgulayan Mills, Bu yüzden anayasa komitesinin çalmas gerekiyor ve bu nedenle BMnin Suriyede yaplacak seçimlerin inandrc olmasn salamak için planlamay hzlandrmasna ihtiyacmz var. ifadelerini kulland.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ise Esed rejiminin muhalefetin kabul ettii uzlama artlarn reddettii için ekim aynda dördüncü bir toplant yaplmayacan ancak taraflar arasnda anlama salanmas durumunda anayasa komitesini 23 Kasmda Cenevrede toplayabileceini söyledi.

BMGK ÜYES ÜLKELERDEN ESED REJMNE ANAYASA KOMTESNN çALIMALARINI ENGELLEME ELETRS

Almanyann BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen, Esed rejiminin anayasa komitesinin çalmasn geciktirme ve engelleme taktiklerini irenç olarak nitelendirdi. Heusgen, seçimlerin uygun koullarda yaplmamas halinde sonuçlarnn tannmayacan belirtti.

Fransann BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, Esedin iyi niyetli davranmamasn eletirerek diasporay da içeren BM denetimindeki seçimler için hazrlklarn balamas çarsnda bulunarak, aksi halde Fransann rejimin kendisini merulatrma giriimlerine aldanmayaca yorumunu yapt.

Rusyann BM Daimi Temsilcisi Nebenzia ise bakanlk seçimlerine deinmezken anayasa komitesinin çalmalarnn herhangi bir süreye tabi tutulmamas gerektii savunarak, Suriyelilerin süreci dardan müdahale olmakszn müzakere etme frsatna sahip olmas gerektii söylemlerine kar çkt.

SURYE ANAYASA KOMTES TOPLANTILARI

Suriye Anayasa Komitesi toplantlarnn ilk turu, iki kademeli düzenlenmiti.

150 üyenin katlmyla 30 Ekim 2019da balayan ve 1 Kasmda sona eren açl toplantlarnn ardndan 45 kiilik yazm kurulu, 3-8 Kasm 2019da BM Cenevre Ofisinde youn müzakereler gerçekletirmiti.

Komitenin, sviçrenin Cenevre kentinde 25-29 Kasm 2019da gerçekleen 2nci tur görümeleri, rejimi temsil eden heyetin uzlamaz tavr nedeniyle 45 kiilik yazm kurulu bir araya gelemeden sona ermiti.

SURYE ANAYASA KOMTESNN YAPISI

Suriye Anayasa Komitesi, büyük ve küçük olmak üzere iki yapdan oluuyor.

Büyük yap, komite üyelerinin tümünü kapsyor ve rejim, muhalefet heyeti, sivil toplum temsilcileri olmak üzere 3 gruptan oluuyor. Küçük yap ise 3 listeden seçilen 15er kiiden meydana geliyor ve anayasann yazmndan sorumlu bulunuyor.

45 kiilik yazm kurulunun hazrlad taslaklar, 150 kiilik büyük yapnn onaylamas, karar alnmas için ise üyelerin en az yüzde 75inin evet oyu vermesi gerekiyor.

Komitenin iki e bakana sahip olmas dikkati çekiyor. Muhaliflerin e bakanln eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Bakan Hadi el Bahra, rejimin e bakanln ise önceki anayasay hazrlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.

Ana Sayfaya Git