"Esed, muhalif bölgelerde eğitimi hedef aldı"

Suriye'de Esed rejimi ve destekçileri, 2016'da muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde en çok okulları hedef aldı, İdlib'in Maaret en-Numan ilçesinde okulların vurulmasıyla 90 öğrenciye bir derslik düşüyor.

Haberler 08.01.2017 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyedeki savata Bear Esed rejimi ve destekçisi yabanc terörist gruplarn, 2016da en fazla hedef ald kurumlarn banda okullar geldi. dlibin Maaret en-Numan ilçesinde saldrlarda ykldktan sonra yeniden ina edilebilen okullarda 90 örenciye bir derslik düüyor.

Esed rejimi ve rejim yanls yabanc terörist gruplar, 6nc ylndaki iç savata Türkiye snrnda muhaliflerin kontrolündeki dlib ilinde ilk ve ortaokullar ile üniversiteleri sklkla hedef ald. Maaret en-Numan ilçesine bal onlarca okul, hava saldrlarnda ciddi hasar alarak hizmet d kald.

lçedeki okullarn ihtiyaçlar ve koordinasyonlar ile ilgilenen Eitim Koordinasyon Merkezi de Kasm 2016daki hava saldrlarnda kullanlamaz hale geldi. Merkeze bal 250ye yakn eitim kurumu bulunuyor. lçede ayrca Özgür Halep Üniversitesine bal fakülteler de mevcut.

Eitim Koordinasyon Merkezi Müdürü Halid el-Mahmud, konuya dair AA muhabirine yapt açklamada, Saldrlar sonucu okullarmz kapanyor. Okullarmz yeniden hazr hale getirildikten hemen sonra bir kez daha hedef alnyor. Böylelikle rejim, bölgemizdeki eitim altyapsn yerle bir ederek eitimi sadece kendisinin verebilecei mesajn veriyor. Rejim, Suriyede eitim için Birlemi Milletlerden (BM) tahsis edilen paraya da el koymak istiyor. dedi.

Okullarn vurulmas sonucu eitime sklkla ara vermek zorunda kaldklarn vurgulayan Mahmud, mkanlarmzn yettii kadar eitim vermeye devam edeceiz. Enkaz altnda kalsak bile bu çabamzdan vazgeçmeyeceiz. Bizler uluslararas kamuoyuna çar yapyoruz. Yaanan skntlarmza her türlü destein verilmesini istiyoruz. diye konutu.

Bir snfta 90 örenci

Rejim ve destekçileri tarafndan hedef alnarak yklan pek çok okul, yeniden yaplarak veya tamir edilerek örencilere hizmet vermeye çalyor. Maaret en-Numan bölgesinde hedef alnan okullarn yüzde 60 yeniden yaplarak eitim vermeye balad.

Maaret en-Numan Yerel Meclisi Eitim Ofisi Müdürü Firas Süleyman, u an kentte 25 okulumuz var ama bunlardan sadece 19unda eitim verilebiliyor. Okullarmzn yüzde 40 saldrlar sonucu tamamen ykld. ifadesini kulland.

Eitim verilebilen okullarda 10 bin örenci bulunduunu kaydeden Süleyman, Bunlardan sadece 6 veya 7 bin örencimiz okullara gitmektedir. Snflardaki örenci says 90a kadar çkt. En düük örenci says 60. Her snfta 60 ila 90 örenci ders görüyor. dedi.

Firas, okullarn yeniden yaplmas ve eitim hizmeti verebilmesi için çeitli projeler hazrladklarna ama uluslararas destek alamadklarna dikkati çekti.

- Fakülteler de vuruldu

Özgür Halep Üniversitesi Fakülteler Topluluu Sorumlusu Halid Daif da ilk ve ortaöretim kurumlarndan sonra Eitim Fakültesinin de hedef alndn söyledi.

Daif, öyle devam etti:

u an Eitim Fakültesi binasndayz. Fakülte, içinde Arap dili bölümü, ilahiyat bölümü, salk enstitüsü bölümlerini barndryordu. Rejim sistematik ekilde eitim altyapsn çökertmeye çalarak eitim sektörünü ve olanaklarmz yerle bir etmek istiyor.

Sava nedeniyle on binlerce okulun kullanlamaz hale geldii, binlerce eitim personelinin de hayatn kaybettii Suriyede BM verilerine göre, 5-17 yalar aras 4 milyon Suriyeli çocuun eitime ihtiyac var. Suriyede eitim çandaki 2,1 milyon çocuk okula gidemezken, komu ülkelere snan 700 bin Suriyeli çocuk da eitim alamyor.

Rusya ve Türkiye garantörlüünde imzalanan atekes mutabakat 30 Aralkta yürürlüe girdi ancak rejim ve müttefikleri baz bölgelerde atekes ihlallerine devam ediyor.

Ana Sayfaya Git