Esed rejimi 550 binden fazla sivili yerinden etti

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusya'nın İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018 tarihinden bu yana ateşkesi ihlal ederek düzenlediği saldırılarda 553 bin 444 sivil yerinden edildi.

Haberler 17.05.2019 - 02:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyedeki Bear Esed rejimi, ran destekli terörist gruplar ve Rusyann, dlib mutabakatnn imzaland 17 Eylül 2018den bu yana atekesi ihlal ederek düzenledikleri saldrlar nedeniyle bölgeden göç etmek zorunda kalanlarn says 553 bin 444e ulat. Yerlerinden edilen siviller, bombardmann bitmesini ve evlerine dönmeyi bekliyor.

Esed rejimi askerleri ve onlara yardm eden ran destekli terörist gruplar ile Rusyann dlib ve Hama illerine 25 Nisandan bu yana sürdürdüü youn saldrlardan kaçan sivillerin büyük ksm, Hatayn Reyhanl ilçesinin karsndaki Suriye topraklarnda yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki kamp alanlarna snd.

Bir ksm ise Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) Astana anlamalar çerçevesinde dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde oluturduu gözlem noktalarnn çevresine, Halepin bat krsalna ve Türkiyenin terörden arndrd Zeytin Dal ve Frat Kalkan Harekat bölgelerine göç etti.

Yerel sivil toplum kurulularndan Suriye Müdahale Koordinatörleri Müdürü Muhammed Hallac, Esed rejimi ve destekçileri, havadan ve karadan youn bombardmanla dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinden 17 Eylül 2018den itibaren 553 bin sivili 444 zorla göç ettirdi. dedi.

Hallac, söz konusu güçlerin, bölge içindeki dlib ili, Hama krsal ve Halep krsalnda en az 97 sivil yerleime hava ve kara saldrlar düzenlediini ifade etti.

Saldrlarn geni alana yaylmasyla göç hareketinin arttn dile getiren Hallac, dlibin güneyi, güneydousu ve güney bats ile Hama ilinin bat ve kuzey krsalndan sivillerin evlerini terk etmek zorunda kaldn aktard.

Garantör ülkeler bizi evlerimize geri döndürsünler

dlibin güneyindeki Hasene köyünde saldrlardan kaçarak Türkiye snrndaki kamp alanlarna snan Ahmed Kaddur, 10 gündür aaçlarn altnda yaadklarn söyledi.

Kaddur, çocuklar ve yallar aç. Yardm dernekleri nerede? Garantör ülkeler bizi evlerimize geri döndürsünler. Köylerimizi arndrsnlar. Hemen geri döneriz. Yerden ve gökten bombalanyorduk durmadan. diye konutu.

Göç etmek zorunda kalanlardan bir dieri Ebu Abdo da saldrlarda evlerinin ykldn dile getirdi.

Abdo, Enkaz altndan çkp aaçlarn altna sndk. Esed rejimi bizi yeniden himayesine almak istiyor. Mümkün deil. Dönmeyiz. Bir terörist deiliz. Terörist yerine koyup bombalyor. Evimi gasbetmek isteyene Ho geldin diyemem. Elbet kendimizi savunacaz. Buradakiler 15 gündür temiz elbise giymedi. Evlerimiz ykld ve yamaland. nsanlar aaçlarn altnda yayor. çecek bir su yok. Olsa bile dolduracak su iesi yok. ifadelerini kulland.

dlib Gerginlii Azaltmas Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili, neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin kalesi niteliinde.

Halihazrda iç göç ile nüfusu yaklak 4 milyona ulaan dlibin il merkezi, Mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçmiti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geldi.

Türkiye, Rusya ve ran, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etmiti. Rejim güçlerinin atekesi sk sk ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya, ek bir mutabakata varmt. Rejim, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Soçide imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor. Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 12. toplant srasnda artan saldrlar ayn younlukta devam ediyor.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklar, 25 Nisandan bu yana en az 142 sivilin yaamn yitirdiini, 385ten fazla sivilin yaralandn belirtiyor.

Ana Sayfaya Git