Esed rejimi, Dera'da ilerliyor

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve destekçileri, Dera'ya düzenledikleri operasyonda 9 günde yaklaşık 320 kilometrekarelik alanda ilerledi.

Haberler 30.06.2018 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rejim ve destekçileri, amdaki Dou Guta ve ülkenin orta kesimindeki Humus gerginlii azaltma bölgelerini ele geçirdikten sonra, 20 Haziranda ülkenin güneybatsna yönelik operasyon balatmt.

9 gün içinde Derada Ceddal, Lubbeyn, Harran, Bursa Harir, Melihat Atra, Nahita, Rakim, Sura ve Alma yerleimlerinde kontrol salad. Rejim, 317 kilometrekarelik alanda ilerlemi oldu.

Saldrlardan önce muhalifler elinde 2 bin 532 kilometrekarelik bir alan tutarken , imdi 2 bin 215 kilometrekareyi kontrol ediyor.

Esed rejimi, Derada ilerliyor

iddetli saldrlardan kaçan en az 150 bin sivil, Ürdün ve srail snrna göç etmek zorunda kalrken, en az 97 sivil yaamn yitirdi.

Ülkenin güneybatsndaki Dera ve Kuneytra illeri, Astana süreci garantörleri Türkiye, ran ve Rusyann Mays 2017de oluturduu 4 gerginlii azaltma bölgesinden biriydi. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytray özel bir anlama kapsamna almt. ABD de bölgede destekledii muhaliflere yardmlarn kesmiti. ABDnin tüm uyarlarna ramen rejim ve destekçisi ran, ülkenin orta kesimindeki kazanmlarndan sonra güneyi de ele geçirmek için 20 Haziranda Deraya operasyon balatmt.

Birlemi Milletler yetkilileri, Derada 750 bin kiinin hayatndan endie ettiklerini sk sk tekrarlyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Misturann danman Jan Egeland, dün 5 salk merkezinin de hedef alndn bildirmiti. Egelandn açklamasnn hemen ardndan kentin dou krsalnda hizmet veren hastane vurulmu ve hizmet d kalmt.

Ana Sayfaya Git