"Esed rejimi Doğu Guta'da savaş suçu işledi"

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye'de rejim güçlerinin Doğu Guta'yı kuşattığı ve ele geçirmek için operasyonlar düzenlediği süre boyunca savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediğini bildirdi

Haberler 21.06.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler (BM) Uluslararas Bamsz Suriye Aratrma Komisyonu, Suriyede Bear Esed rejimi knayarak, Dou Gutann rejim güçlerince kuatlmas ve ele geçirilmesinin sava suçlar ve insanla kar suçlar kapsamnda olduunu duyurdu.

Komisyon, nsan Haklar Konseyinin Dou Gutadaki olaylara ilikin acil, kapsaml ve bamsz bir soruturma talep etmesi üzerine 23 sayfadan oluan rapor yaymlad.

Esed rejimine ait güçlerin Dou Gutay kuatmas ve sonrasnda ele geçirmesi sürecinde sivillere yönelik saldrlarn detayl yer ald raporda çarpc ifadeler dikkati çekti.

Rejimin Dou Gutadaki sivillere yönelik barbar ve Ortaçaa özgü yöntemlerinin knand raporda, Dou Guta halknn modern tarihin en uzun ablukasna maruz kaldnn alt çizildi.

Raporda, Dou Guta halknn rejimin saldrlarndan dolay çok büyük fiziksel ve psikolojik aclar yaad, baz durumlarda önlenebilir olmasna ramen sivillerin ölüme terkedildii vurguland.

Rejim güçlerinin ubat-nisan aylarnda bölgeye yönelik saldrlarn younlatrdnn, havadan ve karadan yaplan ar bombardmanlar sonucu yüzlerce Suriyeli kadn, erkek ve çocuun yaamn yitirdiinin aktarld raporda, nisan ayna kadar çok sayda ev, pazar yeri ve hastanenin yerle bir edildii anmsatld.

- lk defa açkça knanda

Sivillere ve koruma altndaki nesnelere ayrm gözetmeksizin saldrlar düzenlendii ve bunun sava suçlar ve insanla kar ilenen suçlar kapsamnda olduuna vurgu yaplan raporda, Esed rejimi ilk defa açkça knand.

Raporda, rejim güçlerinin Dou Gutada sivil yerleim yerlerini ve nesneleri youn ekilde bombardmana tuttuu, bölgeye insani yardmlarn kasten engellendii ve bu tür insalk d saldrlarn sivillerde fiziksel ve psikolojik derin yaralar oluturduu kaydedildi.

Raporda, rejimin Dou Gutay resmen ele geçirdiini 14 Nisanda duyurduu ve 140 bin sivilin yerinden edildii, yerel atekes ve tahliye anlamalar uyarnca Dou Gutadan 50 bin sivilin dlib ve Halep illerine gönderildii ve rejimin bu sivillerin hiçbirine insani yardm salamad bilgisi de yer ald.

Öte yandan, komisyonun hazrlad raporun BM Cenevre Ofisinde devam eden nsan Haklar Konseyinin 38. oturumunda, 26 Haziranda üye ülkelere sunulaca belirtildi.

Komisyon Bakan Paulo Sergio Pinheiro da rapora ilikin yapt açklamada, Sivillerin ayrm gözetmeksizin saldrya uramalar ve sistematik olarak yiyecek ve ilaçlardan mahrum edilmeleri tamamen tiksindirici bir durum. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git