Esed rejimi güçleri, Halep'in batısı ve güneyine saldırıyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplar, Rus uçaklarının da desteğiyle, Halep'in İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki batı ve güney kırsalına kara saldırısı başlattı.

Haberler 18.01.2020 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esed ordusu ve ran destekli yabanc terörist gruplardan oluan rejim güçleri, karadan Halepin bat ve güneyindeki sivil yerleimler ile muhaliflere ait cephe hatlarn youn bombardmana tutuyor.

Söz konusu terörist gruplar, geçen hafta Halep, Deyrizor, Hama ve Lazkiye illerinden, Halep ilinin bat ve güney krsalna ynak yapm ve saldr hazrlklarn tamamlamt.

Bölgeye, ran Devrim Muhafzlar Ordusu, Kudüs Tugay, 104. Tugay ve 4. Frkaya bal Gays güçlerinden oluan askeri unsurlar, çok sayda tank ve zrhl araç sevk edilmiti.

Halep krsalna düzenlenen saldrlara dün Rus sava uçaklar da destek vermiti.

Rus uçaklar, dün ve bugün dlibin güneyindeki Maarratürnumana gerçekleen bombardmana da katld.

- Rus uçaklar da saldrlar balatt

Uçak gözlemevine göre, 3 Rus sava uça, Halepin bat krsalndaki Etarip ilçesi ile Ayn Cera, Kefer Naha ve Kasimiye köylerine hava saldrs düzenledi.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarndan edinilen bilgiye göre, Kafar Nahadaki hava saldrsnda biri çocuk, biri kadn 2 sivil öldü.

Bat Halep krsalnda ayrca Keif uçaklar da youn olarak uçular gerçekletiriyor.

- Türkiye snr hattna doru göç balad

Saldr altndaki bölgelerden çok sayda sivil, Türkiye snr hattna yakn bölgelere yöneldi.

Bat Halep krsalndaki Anadan (Tel Tamura) ilçesinde Türk Silahl Kuvvetlerinin 4 Nolu gözlem noktas mevcut.

Hedef alnan bölgede, Halep ile Lazkiyeyi balayan ve Halep, Hama, Humus ile am üzerinden Ürdüne uzanan stratejik M5 otoyolu da bulunuyor.

- Astana anlamalar ve Soçi mutabakatna uymadlar

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve rann katld, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ili ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu.

Ancak rejim ve ran destekli teröristler, atekes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlatrld 4 bölgeden dlib hariç kalanlar, Rusyann hava destei sayesinde ele geçirdi. Saldrlardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye snrna yakn kesimlere göç etti.

Rusyann, Türkiyeyle 17 Eylül 2018de vard Soçi mutabakatndan bir süre sonra da saldrlar devam etti. dlib Gerginlii Azaltma Bölgesini hedef alan Rusya, rejim ve ran destekli teröristler, yalnzca 2019 bandan bu yana Türkiye snr yaknlarna, yaklak 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardmanlarda bin 600den fazla sivil can verdi.

Ana Sayfaya Git