Esed rejimi güçleri, Rusya'nın bölge halkına baskıları sonrası Dera'da kuşattıkları mahalleye girdi

Beşşar Esed rejimi güçleri, Rusya'nın bölge halkına uyguladığı baskıların ardından Suriye'nin güneyindeki Dera'da kuşattıkları Dera el-Beled Mahallesi'ne giriş yaptı.

Haberler 09.09.2021 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deral aktivistlerin kurduu Horan Özgürleri Topluluu Sözcüsü Eymen Ebu Nokta, AA muhabirine yapt açklamada, Esed rejimi güçlerinin 1 Eylülde varlan anlama gerei Dera kent merkezinde kuattklar mahalleye girdiini söyledi.

Ebu Nokta, Rusyann bölge halkna uygulad basklar sonras Dera el-Beled Mahallesine giri yapan rejim güçlerinin mahallede kimlik kontrolü çalmas balattn aktard.

Sözcü, rejim güçlerinin, Dera el-Beled Mahallesini kent merkeziyle balayan Sicne-Meniyye yolunu yerinden edilen sivillerin evlerine dönüü için tekrar açtn belirtti.

u ana kadar mahalledeki eski muhalifler ve halktan 130 hafif silahn rejim güçlerince teslim alnd bilgisini paylaan Ebu Nokta, rejim ordusunun mahallede 9 kontrol noktas kuracan kaydetti.

Ebu Nokta, kurulacak kontrol noktalarnda, rejim ordusunun 15. Tümeni ile güvenlik birimlerinden unsurlarn konulanacan aktard.

Esed rejimi ile Derallar arasndaki atekes anlamas

Dera Merkezi Komitesi ile Esed rejimi güçleri 1 Eylülde Rusyann ara buluculuunda atekes anlamasna varmt.

Kuatma altndaki mahalledeki evlerin rejim güçlerince aranmasna izin verilmesinin öngörüldüü anlamaya göre, mahalle sakinlerinden ve oradaki muhaliflerden ellerindeki silahlar rejim güçlerine teslim etmeleri gerekiyordu.

Ancak rejim ordusu çats altndaki ran destekli 4. Tümen, anlamann yürürlüe girmesinden 2 gün sonra bölgeyi youn ekilde bombalamaya balamt.

Esed rejiminin saldrlarna sessiz kalan Rusya, bölge halkn, rejimin isteklerini kabul etmemeleri durumunda rejimin saldrlarna destek verecekleri konusunda uyarmt.

Deradaki olaylar nasl balad?

Esed rejimi ve destekçisi Rusya, 25 Haziranda Dera el-Beled Mahallesinde yaayan halktan ve oradaki muhaliflerden, ellerindeki hafif silahlarn tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasna izin vermelerini istemiti.

Deradaki Uzla Merkezi ve bölge halknn ileri gelenleri, bu istee, Temmuz 2018de Rusya ara buluculuunda Esed rejimiyle sadece ar silahlarn teslim edilmesi yönünde varlan anlamaya aykr olduu gerekçesiyle kar çkmt.

Bunun üzerine Esed rejimi güçleri, Dera el-Beledde yaayan yaklak 40 bin sivile 25 Haziranda abluka uygulamaya balamt.

26 Temmuzda da Esed rejimi güçleri heyeti ile Deradaki Uzla Merkezi arasnda Dera el-Beled Mahallesinde yaayan halkn ve oradaki askeri muhaliflerin ellerindeki hafif silahlarn tümünü teslim etmeleri, evlerinin aranmasna izin vermeleri ve ablukann kaldrlmas konularnda anlamaya varlmt.

Ancak Esed rejiminin anlamann dna çkarak mahalledeki hakimiyetini güçlendirmek amacyla 29 Temmuz sabah mahalleye kara operasyonu balatmas üzerine gerginlik Dera ilinin dou ve bat krsallarna da sçramt.

Taraflar arasnda çkan çatmalar sonucu Deradaki yerel silahl muhalifler, rejim güçlerine ait çok sayda kontrol noktasn ele geçirip baz rejim unsurlarn esir almt.

Esed rejimi güçleri heyeti ile Deradaki Uzla Merkezi arasnda Rusya gözetiminde yaplan görümelerin sonuçsuz kalmas üzerine rejim güçleri, mahalleyi 29 Temmuzdan itibaren aralklarla havan topu ve tank atlaryla hedef ald.

Dera el-Beledde bölge halk adna müzakereler yürüten Merkezi Komite ile Esed rejimine bal heyet, 1 Eylülde Rusyann ara buluculuuyla, bir kez daha görümeler yaparak, atekes konusunda anlamaya varmt.

Orta Doudaki Arap Bahar dalgasnn Suriyeye de sçramasyla 15 Mart 2011de bir grup örencinin okul duvarna, Bear Esede hitaben, Ey doktor (Bear Esed) imdi sra sende yazmasyla balayan halk ayaklanmasnn fitili Derada atelenmi, kent yllar içinde muhaliflerin eline geçmiti.

Ana Sayfaya Git