Esed rejimi İdlib'de ilerlemeye çalışıyor

Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplar, Türkiye-Rusya arasında 17 Eylül 2018'de varılan mutabakata rağmen "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içinde ilerleme çabasını sürdürüyor.

Haberler 09.05.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyedeki Bear Esed rejimi ve ran destekli terörist gruplar, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi içerisindeki Kefrenbude ilçesi ve Ta Tepesi (Tel es Sahr) bölgesini ele geçirmeye yönelik saldr balatt.

Esed rejimi askerleri ve ran destekli terörist gruplardan oluan rejim güçleri, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinin güney ksmndaki Kefrenbude ilçesine ve Ta Tepesi bölgesine operasyon düzenliyor.

Bölgenin güney ksmnda ilerlemeye çalan rejim güçleri ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasnda ilçe etrafnda iddetli çatmalar yaanyor.

Karadan ilerlemeye çalan rejim güçlerine havadan Rus sava uçaklar da destek veriyor.

ÖSOnun saldrya mukavemet göstermesi üzerine ilçenin bat ksmna giren rejim güçleri geri çekilmek zorunda kald.

ÖSO bileeni Ulusal Özgürletirme Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa, AA muhabirine yapt açklamada, Rus sava uçaklarndan destek alan rejim güçlerinin sabah saatlerinde Kefrenbude ilçesinin bat ekseninden szmaya çaltn söyledi.

Mustafa, Rejim saflarnda onlarca kayp var. Ta Tepesi çevresinde bir tank etkisiz hale getirildi. u an ilçenin etrafnda iddetli çatmalar sürüyor. dedi.

Esed rejimi, Hamann kuzey krsalndaki El çenabire köyünü ve stratejik Osman Tepesini de dün ele geçirmiti.

Türkiye, Rusya ve ran, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etmiti. Türkiye ve Rusya, rejim güçlerinin, bu kapsamda balatlan atekes sürecini ihlal eden saldrlar nedeniyle, söz konusu bölge için ek bir mutabakata varmt. Rejim, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Soçide imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor. Astana anlamalar çerçevesinde, Rusya ve rann da bölgedeki atekesi koruma yükümlülüü bulunuyor.

Ana Sayfaya Git