"Esed rejimi insani yardımlara onay vermiyor"

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de Beşşar Esed rejiminin, ülkenin güneybatısındaki Rukban kampına insani yardım sevkiyatına hala onay vermediğini bildirdi.

Haberler 26.09.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM nsani Yardm Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basn toplantsnda, Suriye-Ürdün snrna yakn çölde bulunan Rukban kampndaki insani durum bir ay akn bir süredir kötületi. dedi.

Sözcüsü Laerke, BMnin kampta bulunan yaklak 50 bin kiiye, en son ocak ay banda Ürdün üzerinden gda yardm ulatrlabildiini anmsatt.

Bölgeden gelen haberlere göre, kamptaki güvensizlik ortamnn artt ve temel gda malzemelerinin tükenme noktasna geldii uyarsnda bulunan Laerke, BM destekli klinie de 13-21 Eylül arasnda eriimin kesildiini aktard.

Laerke, bu tarihlerde klinikten salk hizmeti alamayan yerinden edilmi biri çocuk, 3 kiinin yaamn yitirdiini ifade etti.

REJM ONAY VERMYOR

Mays ayndan bu yana korkunç insani koullardan dolay tahmini 4 bin kiinin kamp terk ettiine dikkati çeken Laerke, kampta kalan dier sivillerin de bölgeden ayrlmaya hazrland yönünde bilgiler aldklarn kaydetti.

Laerke, kampta bulunan sivillere insani yardm ulatrmak için tüm hazrlklar yaptklarn vurgulayarak, Gerekli tüm güvenlik garantilerinin salanmasna ramen Suriye makamlar (rejim) hala onay vermedi. diye konutu.

Sözcü Laerke, bir kez daha, Suriyedeki taraflar uluslararas insan haklar hukukunun yükümlülükleri dorultusunda, güvenli, sürdürülebilir ve engelsiz insani yardmlara izin vermeye davet etti.

EGELAND UYARMITI

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Misturann danman Jan Egeland, geçen perembe düzenledii basn toplantsnda, Rukban kampndaki 50 bin civarnda sivilin durumundan büyük endie duyduklarn dile getirmiti.

Egeland, bölgeye ocak ayndan bu yana insani yardm ulatramadklarn yinelemiti.

Bear Esed rejiminin BMye 4 aydr insani yardm konvoyu için gerekli izinleri vermediini ifade eden Egeland, Rukbandaki durumun siviller için giderek daha da kötületiinin altn çizmiti.

Ana Sayfaya Git