Esed rejimi iş birlikleriyle operasyonlarını sürdürüyor

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Suriye konulu 8. tur görüşmelere katılan askeri muhalif gruplardan Feylaku'ş Şam'ın komutanı Yasir Abdurrahim, ateşkese rağmen Beşşar Esed rejiminin Rus ve İran desteğiyle ve PYD/PKK ve DEAŞ ile yaptığı iş birlikleriyle Hama ve Halep'te operasyonlarını sürdürdüğünü söyledi.

Haberler 24.12.2017 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Abdurrahim, Astanadaki görümelerin bitmesinin ardndan Esed rejiminin uluslararas ve yerel i birlikleri sayesinde gerginlii azaltma bölgelerinde süren askeri operasyonlar ve terör örgütü PYD/PKKnn hak ihlallerine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Rejim güçlerinin dlib ve Hamada operasyonlarna devam ettiini vurgulayan Abdurrahim, unlar söyledi:

Rejim, Etarib ilçesinde daha önce bir pazar yerini hedef almt. Rejim orada bir katliam yapt, 90 sivil ehit oldu. dlibin güneyindeki Maarurinde de 20 sivil yaamn yitirdi. Bunlar dünyann gözü önünde yapyorlar ve Rusyann desteiyle oluyor. Ruslar da rejime elik ediyor. Hamada da Rus uçaklar rejime destek vererek çok sayda saldr gerçekletirdi. Burada da sivilleri hedef ald.

Rejim, Rusya ve ran desteiyle, güney Halep ve Hamada ilerlemeye çalyor. diyen Abdurrahim, rejimin El Kaidenin varln bahane ederek Rus destei ald deerlendirmesinde bulundu.

- Halepi de ortak yönetecekler

PYD/PKKnn eylemlerine deinen Abdurrahim, Rejim PYD unsurlarnn Kandilden Afrine ulamalarna kolaylk salyor. Yani rejim bölgelerinden Afrine giden bir yol var. Rejim, geçilerine izin veriyor. ifadelerini kulland.

Abdurrahim, PYD/PKKnn bir kaç gün önce Halepte igal ettii Erefiyye, eyh Maksut ve Hüllük mahallelerine rejim bayraklarnn aslmasna izin verdiini, Hasekede olduu gibi bölgeyi ortak yöneteceklerini anlatt.

- Son atmalar sadece bir tiyatro

Abdurrahim, Ama nedense Bear Esed onlar hainlikle itham etti. Esed ve PYDnin son atmalar sadece bir tiyatro. Ayn parann iki yüzüler. Aslnda PYDyi kuran (rejimin istihbarat efi) Ali Memlüktür. Talimatlar amdan alyorlar. Hafz Esad, Öcalan destekledi ve onlar bugünler için yetitirdi. eklinde konutu.

Terörist ve ayrlkç örgüt PYDnin, aileleri parçalamaya devam ettiini belirten Abdurrahim, PYD/PKKnn hak ihlallerini öyle özetledi:

Araplara zulüm ediyorlar. çocuklar zorla silah altna alyorlar. Kzlar ailelerinden alyorlar. Onlar dalarda eitime gönderiyorlar. Esnaftan ve iyerlerinden haraç alyorlar. Yani onlar Araplardan önce Kürtlere de zulüm ediyor. Ülkedeki petrol kuyularn ele geçirmeye çalyorlar. Onlar Suriyenin petrolünü kaçryorlar.

- DEA, rejim ve Ruslar arasnda askeri i birlii var

Abdurrahim, rejimin Hamann dousundaki Hunayfis bölgesinden DEA militanlarna yol açarak, dlibde muhaliflerin kontrolündeki bölgelere geçilerini saladn söyledi.

Feylaku am komutan, karlk olarak, DEAn da Halepin güneyinde Hamaya açlan yoldaki Hanesir bölgesinden rejim askerlerinin yine dlibe ulamalarna izin verdiini kaydetti.

Aslnda Hamada DEA yok, DEA, rejim ve Ruslar arasnda askeri i birlii var. diyen Abdurrahim, rejimin DEAa hiç hava saldrs düzenlemediine dikkati çekti.

- ran Astanada Rusyaya bask yapyor

Abdurrahim, ran destekli ii milislerin 60tan fazla grup halinde Suriyede rejim saflarnda operasyonlara katldklarn belirtti.

Yasir Abdurrahim, ran zaten bu durumu inkar etmiyor. Hatta Suriyedeki varlklarnn avantajn kullanarak ran, Astanada Rusyaya bask yapyor. Suriye halkn öldürmeye devam ediyorlar. diye konutu.

- Rejim, cezaevlerindeki tutuklular tasfiye ediyor

Abdurrahim, rejimin cezaevlerindeki tutuklularn serbest braklmas konusunu çok önemsediklerini vurgulayarak, unlar paylat:

Biz onlarn siyasi mahkumlar olduu konusunda srar ediyoruz. Siyasiler ve üniversite örencileri olduklarn belirttik. Onlar dünyaya, bu tutuklularn askeri ilere kartn yanstmaya çalyorlar. Rejim her ay bine yakn tutukluyu tasfiye ediyor. Baka yerlere gönderiyor.

Abdurrahim, Astanada tutuklularn serbest braklmas konusunun ran tarafndan engellediini savunarak, ran onlarn çklarna izin vermiyor çünkü ran milisleri de ikencelere kart. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git