Esed rejimi Kovid-19'a rağmen ihlallerini sürdürdü

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Beşşar Esed rejiminin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen Mart ve Nisan aylarında 6'sı çocuk, 44 sivili katlederek ihlallerini sürdürdüğünü bildirdi.

Haberler 27.04.2020 - 23:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SNHR, yaymlad raporunda Esed rejiminin Kovid-19a ramen ülkede sivillere yönelik hak ihlallerini sürdürdüünü bildirdi.

Rapora göre, rejim güçleri Mart ve Nisan döneminde 6s çocuk 44 sivili katlederken, 156 kiiyi rastgele alkoydu.

Kovid-19 risklerine ramen on binlerce kiinin halihazrda rejim cezaevlerinde tutuklu olduu kaydedilen raporda, Rusya, çin, ran, Kuzey Kore ve Küba gibi ülkelerin, Kovid-19 ile mücadeleyi bahane ederek Esed rejimine yönelik uluslararas yaptrmlarn kaldrlmas veya hafifletilmesi için kampanyalar yürüttüü belirtildi.

Raporda, Rusya, çin ve dier ülkeler, yaptrmlarn kaldrlmas için yürüttükleri kampanyalar yerine askeri açdan destek olduklar rejime Kovid-19 ile mücadelede insani yönden de destek olabilirler. Buna bir engel yok. Ancak Kovid-19u istismar etmek istiyorlar. denildi.

HLALLER SÜRÜYOR

Esed rejimine yönelik yaptrmlarn ana sebebinin iledii suçlar olduunun alt çizilen raporda, Suriye rejimini destekleyen ve savunan ülkeler, Kovid-19 salgnndan faydalanarak rejime yönelik yaptrmlarn hafifletilmesini amaçlyor. Bu ülkeler 9 yl sonra Suriye halkn savunduklarn açklyor. Onlara Suriye rejiminin çeyrek milyon Suriyeliyi katlettii, ikence ve kimyasal silahlara bavurduunu hatrlatrz. ifadeleri yer ald.

An raporunda, Rusya ve çinin 2019da, Suriyeye snr ötesi uluslararas yardmlarn uzatlmasn engellemeye çalt hatrlatlrken, rejime saladklar askeri destek yerine salgna kar tbbi malzeme yardmnda bulunmalarn istendi.

Raporda, Esed rejimi ve destekçilerinin saldrlar sonucu ülkede salk altyapsnn büyük zarar gördüü belirtildi.

Raporda ayrca, Suriyeye yaplacak insani yardmlarn Esed rejimi üzerinden yaplmamas gerektii vurguland.

Ana Sayfaya Git