Esed rejiminden Hama'ya kimyasal saldırı: 40 ölü

Suriye ordusuna ait savaş uçağı, ülkenin batısındaki Hama'nın Akirbat beldesinde yerleşim yerine kimyasal saldırı düzenledi.

Haberler 13.12.2016 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AA muhabirinin yerel kaynaklardan ald bilgiye göre, orduya ait sava uça Hama kentinin dousunda terör örgütü DEAn kontrolünde bulunan Akirbat beldesinde sivil yerleim yerine klor gazyla saldrd.

Saldrda aralarnda çocuklarn da olduu 40 kiinin hayatn kaybettii, 200 kiinin de çevreye yaylan gazdan etkilendii aktarld.

Kimyasal gazdan etkilenenler beldedeki sahra hastanelerine kaldrlarak tedaviye alnd.

Bear Esed rejiminin 21 Austos 2013 tarihinde amn Dou Guta bölgesinde kimyasal silah kullanarak düzenledii saldrda, bin 400ün üzerinde kii hayatn kaybetmi, çou kadn ve çocuk 10 binin üzerinde sivil yaralanmt.

Halepten geriye 8,6 kilometrekare kald

- Suriyede Esed rejimi ve destekçilerinin kuatmasndaki dou Halepte muhaliflerin kontrolündeki alan 8,6 kilometrekareye dütü

- Kuatma altnda yaklak yüz bin sivil kald

HALEP - Suriyenin dou Halep bölgesinde Bear Esed rejimi ve destekçilerinin saldrs altndaki muhalifler, kontrollerindeki 4 bölgeden daha çekilmek zorunda kald. Kuatma altndaki yaklak yüz bin sivil, 8,6 kilometrekarede skt.

Halepteki muhalifler dün gece yars iddetlenen saldrlar sonucu, öle saatlerine kadar eyh Said, Firdevs ve Salihin bölgelerinden çekildi.

Böylece, dou Halepte muhaliflerin kontrol ettii alan 15 kilometrekareden 8,6 kilometrekareye dütü.

Halep Sivil Savunma Müdürü Necip Ensari, AA muhabirine internet üzerinden gönderdii ses kaydnda, Muhalif bölgelerden rejim tarafna çok sayda insan geçiyor. Dün yaklak 2 bin kii geçti. Halepte yaklak 100 bin sivil kuatma altnda kald. çok zor artlarda yayorlar. Yiyecek, su, elektrik yok. dedi.

Sivillerin bir ksm rejimin ele geçirdii bölgelerde kalrken, Esed ordusu halkn bir ksmnn baz yollardan dar çkmasna izin veriliyor. Ancak ailelerin nereye götürüldükleri konusundaki belirsizlik sürüyor.

Kalan siviller, rejim bölgesinde can güvenliklerinin salanmas, erkeklerin gözaltna ya da zorla rejim ordusuna alnmamalar, güvenli bölgelere gitmelerine izin verilmesi ve aile fertlerinin birbirlerinden koparlmamas gibi temel güvenceler bekliyor.

Rejim ve destekçileri, 15 Kasmdan bu yana havadan ve karadan iddetli bombardmanlarla dou Halepte son 991 sivili öldürdü, binlercesini yaralad.

Ana Sayfaya Git