Esed rejiminden kaçan siviller ramazana erzaksız girdi

Beşşar Esed rejimi güçlerinin yoğun saldırılarından kaçarak Türkiye sınırı hattındaki kamplara sığınan ve ramazana çadırsız ve erzaksız giren siviller, yardım bekliyor.

Haberler 15.05.2019 - 23:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejimi güçlerinin dlib ve Hama illerine 25 Nisandan bu yana sürdürdüü youn saldrlardan kaçan siviller, Hatayn Reyhanl ilçesinin karsndaki Suriye topraklarnda yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki kamp alanlarna snd.

Youn saldrlardan kaçarak, yanlarnda getirebildikleri kyafet, battaniye ve bez parçalaryla derme çatma çadr kuran siviller, ramazan aynda daha da zorlanyor.

Hamann eria köyünden göç eden 4 çocuk annesi Fatima Asi Ancak canlarmz kurtarabildik. Hiçbir ey getiremedik. Zeytin aaçlar altnda barnyoruz. Youn bombardman oluyordu. Araçszdm. Evimin bütün eyas köyde kald dedi.

Asi, Bugün iftarda ne yiyeceimizi bilmiyoruz. Dün pilav getirdiler. Onunla orucumuzu açtk. Sekiz gündür sahursuz oruç tutuyorum. Sürekli bam dönüyor. Bundan daha zor bir hayat yoktur. ifadelerini kulland.

Köylerine ve evlerine geri dönmeyi istediklerini belirten Asi, Yklm olsa da vatan tatldr. 50 yldr kurduum evim u an yok. Saldrlarda ykld. Ykld haberini alnca çok aladm. dedi.

çocuklar hep kusuyor ve ishal oluyor

dlibin güney krsalndaki Hassane köyünden göç eden Fatma Yasin de, köylerinin havadan ve karadan youn bombardman altnda kaldn söyledi.

Yasin, Evim ykld. Canmz kurtarabildik ancak. Yemek, yiyecek ve yatacak bir yerimiz yok. dedi.

Battaniyesini ve yatt süngeri komularnn verdiini dile getiren Yasin, Gece ar souk, gündüz çok scak. Dün orucumu çay ile açtm. Onu da bulamadnda ayn arazide barnanlarn yanlarnda yiyorum. çocuklar hep kusuyor ve ishal oluyor. Hepsi hasta. eklinde konutu.

En büyük ihtiyaçlarnn çadr olduunu belirten Yasin, 10 gündür çadrsz ve yemeksiziz. Yiyecei olanlar yiyor. Olmayanlar aç kalyor. Bugün çay ile orucumu açacam. Yalan yok. Gerçek bu. Ekmek bile alamadm bugün. ifadelerini kulland.

dlib Gerginlii Azaltmas Bölgesindeki son durum

Türkiye, Rusya ve ran, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etmiti. Türkiye ve Rusya, rejim güçlerinin bu kapsamda balatlan atekes sürecini ihlal eden saldrlar karsnda söz konusu bölge için ek mutabakata varmt. Rejim, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Soçide imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor. Rejim güçleri ve destekçilerinin, Kazakistann bakenti Nur Sultanda 25-26 Nisanda Türkiye, Rusya ve ran arasnda düzenlenen 12. toplant srasnda artrd saldrlar ayn younlukta devam ediyor.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklar, 25 Nisandan bu yana en az 140 sivilin yaamn yitirdiini, 375ten fazla sivilin yaralandn belirtiyor.

Ana Sayfaya Git