Esed rejiminin İdlib'e saldırısında 5 sivil hayatını kaybetti

Suriye'de Esed rejimi ve destekçilerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki ateşkesi ihlal ederek sivil yerleşimlere düzenlediği saldırıda, ilk belirlemelere göre 5 sivil yaşamını yitirdi, 4 sivil ise yaralandı.

Haberler 20.08.2021 - 05:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede Esed rejimi ve destekçilerinin dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki atekesi ihlal ederek sivil yerleimlere düzenledii saldrda, ilk belirlemelere göre 5 sivil yaamn yitirdi, 4 sivil ise yaraland.

dlib

dlibin güneydousundaki Maarratünnuman ilçesinde konulu rejim ordusu ve ran destekli yabanc terörist gruplarnn oluturduu rejim güçleri, dlibin güneyindeki Meun köyünü, karadan karaya at yaplan silahlarla hedef ald.

Sivil Savunma ekiplerinden alnan bilgiye göre, Cebel Zaviye bölgesindeki Meun köyüne saldr sonucunda ilk belirlemelere göre, 4ü çocuk olmak üzere, 5 sivil hayatn kaybetti, yaralanan 4 sivil ise çevredeki hastanelere kaldrld.

dlibdeki durum

Türkiye, Rusya ve ran arasnda 4-5 Mays 2017de gerçekleen Astana toplantsnda, dlib ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu.

Ancak rejim ve ran destekli teröristler, Rusyann hava desteiyle 4 bölgeden 3ünü ele geçirip dlibe yöneldi. Türkiye, Eylül 2018de Rusya ile atekesi güçlendirmek için Soçide ek mutabakata vard.

Rusya ve rejim güçleri, Mays 2019da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara balad ve dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki birçok yerleimi ele geçirdi.

Son olarak 5 Mart 2020de Rusyann bakenti Moskovada, Türkiye ve Rusya arasnda yeni bir mutabakat saland.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettii atekes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklak 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldrlarnda Türkiye snrna yakn bölgelere göç etmek zorunda kald.

Ana Sayfaya Git