Esed ve destekçilerinin hedefindeki ilçede göç yolculuğu başladı

Beşşar Esed rejimi ve destekçileri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki Batı Halep'te yer alan Daret İzze ilçesine saldırırken, buraya sığınan siviller, ilçenin sakinleriyle, canlarını kurtarmak için göç etmeye başladı.

Haberler 21.02.2020 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esed rejimi, destekçilerinin yardmyla Bat Halep krsalnn büyük bölümünü ele geçirdikten sonra, bu bölgedeki önemli yerleimlerden Daret zze ilçesine younlat.

Rejimin karadan saldrlarna elik eden Rus sava uçaklar, dün akam saatlerinde Daret zze ilçe merkezi ve çevresini havadan hedef almt.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki saldrlar nedeniyle evlerini terk ederek, bu ilçeye snan siviller ise imdi bir kez daha göç yoluna dümek zorunda kald.

Bu sivillerden Fattüh Ebu Muhammed, Esed rejimi bizi öldürdü. Yerimizden etti. Maaratünnumandan bizi tehcir etti. Daret izzeye geldik. Yeniden göç ediyoruz. dedi.

çocuklar, kadnlar ve yallarla eyalarn toplayp yeni bir yolculua hazrlanan Ebu Muhammed, Ne yapacam, nereye gideceimi bilmiyorum. Ne çadrm var, ne yiyeceim. diye konutu.

- Arac ve gidecei yeri olan göç ediyor

Daret zzeli sivillerden Ahmet Kasm da, Arac ve gidecei yeri olan göç ediyor. Ama dierleri nereye gidecek? u anda ilçenin yüzde 40 burann kendi sakini, kalan ise zaten zorunlu göçle gelmiti. ifadelerini kulland.

Körfez ülkelerine, Esed rejimine ve Putine beddua ediyoruz. diyen Kadm, Bu memlekette kardeim ehit olmutu. O gün ne yayorsam bugün de onu hissediyorum. Allah kimseyi yerinden etmesin. dedi.

- Astana anlamalar ve Soçi mutabakatna uymadlar

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib, neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve rann katld, 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu. Ancak rejim ve ran destekli teröristler, atekes ilanyla durumun muhafaza edilmesinin kararlatrld 4 bölgeden 3ünü Rusyann hava destei sayesinde ele geçirdi ve dlibe younlat. Rejim güçlerinin Eylül 2018de askeri ynana hz vermesi üzerine, Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018de atekesi güçlendirmek için Soçide ek mutabakata vard. Saldrlarna ksa bir süre ara verdikten sonra yeniden balayan rejim güçleri, Mays 2019da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, 10 Mays 2019da yapt açklamada, rejim unsurlarnn dlibin güneyine yönelik artan saldr ve tacizlerinin 6 Maystan itibaren kara harekatna dönütüüne dikkati çekmiti.

Rejim ve destekçileri bu tarihten itibaren, Kefrenbude, Han eyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yan sra dlibin güneyi ve güneydousu, Hamann kuzey ve dou krsal ile Halepin güney ve bat krsalnda çok sayda yerleimi youn topçu ve hava saldrlar neticesinde ele geçirdi.

17 Eylül 2018deki Soçi mutabakatndan bu yana rejim ve destekçilerinin dlibe saldrlarnda 1800den fazla sivil can verdi. Ocak 2019dan bu yana göç edenlerin says 1 milyon 942 bini buldu.

Ana Sayfaya Git