Esed'in Korkunç İnfazları

SNHR, Beşşar Esed rejiminin alıkoyduğu yüzbinlerce kişiden 836'sının öldüğünü kabul ederek, ailelerine bildirdiğini duyurdu.

Haberler 28.08.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye nsan Haklar A (SNHR), Bear Esed rejiminin alkoyduu yüz binlerce kiiden 836snn cezaevinde öldüünü ailelerine bildirdiini açklad.

SNHR, Esed rejiminin Suriyede iç savan balad dönemde (Mart 2011) alkonulan rejim kartlarndan bazlarnn akbetine ilikin rapor yaymlad.

Raporda, rejimin alkoyduu ve akbetleri bilinmeyen yüzbinlerce kiiden 836snn cezaevlerindeyken öldüünü nüfus dairelerine bildirmeye balad belirtildi.

Raporda, rejimin mays ayndan itibaren yapmaya balad bildirimlerde, ölüm sebepleri hakknda bilgi vermedii ve cenazeleri teslim etmedii kaydedildi.

Ölenlerden 285inin am ve krsal bölgesi, 146snn Humus, 141inin Haseke, 117sinin Hama, 78inin Dera, 29unun dlib, 23ünün Lazkiye, 8inin Halep, 6snn Deyrizor ve 3nün ise Süveydal olduu aktarld.

Raporda, ölenlerin büyük bir ksmnn ikence görerek öldüü, bir ksmnn ise idam edildiinin düünüldüü bilgisine yer verildi.

Raporda, SNHR Bakan Fadl Abdulganinin u deerlendirmesine yer verildi:

Rejim güçlerinin ölenlerin akbetini açklamaya gerek duymamasnn altnda iki neden yatyor. Birincisi rejimin garantörü Rusyann basks. kinci neden ise rejimin ülkedeki sava kazandn göstermek ve tutuklular dosyasn kapatmak istemesi. Halk böylece boyun edirmeye çalmas.

- ç savanda bandan bu yana 14 bin kii ikenceyle öldürüldü

SNHR raporunda ayrca, rejimin iç savan bandan Austos 2018e kadar alkoyduu yüzbinlerce kiiden yaklak 14 binini ikence ederek öldürdüü belirtildi.

Rusyann Soçi kentinde temmuz sonunda düzenlenen 10. Garantörler Toplantsnda Türkiye, Rusya ve ran, rejim ile muhalefet, alkonulanlardan az sayda kiinin serbest braklmas yönünde uzlamt. Garantör ülkelerin teknik heyetlerinin konu üzerinde görümeleri sürüyor.

Suriyeli muhalif kaynaklara göre, rejim cezaevlerinde en az 500 bin kiiyi alkoyuyor.

Ana Sayfaya Git