Esed'in yeni hedefi İsrail sınırı

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçileri, Ürdün sınırının büyük kısmını ele geçirdikten sonra İsrail sınırını kontrol altına almak için muhaliflere saldırıyor

Haberler 17.07.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rejim güçleri, Ürdün snrndaki Deradan srail snrndaki Kuneytraya ilerlemeye çalyor

srail igalindeki Golan Tepelerine snr bölgede çatmalar yaanyor

Suriyede Bear Esed rejimi, Ürdün snrn büyük ölçüde kontrol altna almasnn ardndan srail snrna doru ilerlemeye balad.

Deradaki AA muhabirlerinden alnan bilgilere göre rejim, ülkenin güneybatsnda Ürdüne komu Derann büyük ksmn ele geçirmesini takiben Golan Tepelerine doru ilerlemek için saldrlar düzenliyor. srail igali altndaki Golan Tepelerine snr Kuneytra ilinin büyük bölümünü halihazrda askeri muhalif gruplar kontrol ediyor. Rejim ve destekçisi ran güçleri, 20 Haziranda balattklar operasyonla ele geçirdikleri bat Deradan srail snrndaki Kuneytraya ilerlemeye çalyor.

Esedin yeni hedefi srail snr

Aakam saatlerinde rejim güçlerinin saldrmas üzerine Dera ile Kuneytrann kesitii alanda bulunan Harra ve Masharadaki muhaliflerle çatmalar yaand.

Rejim ve destekçilerinin 20 Haziranda Rusyann hava desteiyle Deraya askeri operasyon balatmasnn ardndan 6 Temmuzda Rusya ve askeri muhalifler, Suriyenin güneyindeki bölgeleri kapsayacak kalc atekes anlamas üzerinde uzla salamt.

Söz konusu anlamada, Rusya ve rejim güçlerinin Deradan ülkenin kuzeyindeki bölgelere göç etmek isteyenlere kolaylk salamas maddesi yer almt.

Atekes anlamasnn ardndan rejim ve destekçileri, ülkenin Ürdün snr hattnn yüzden 85ini ele geçirmiti. Askeri muhalif ve sivilleri tayan ilk tahliye konvoyu, dün 700 kiiyi dlibe tahliye etmiti.

Ülkenin güneybatsndaki Dera ve Kuneytra illeri, Astana süreci garantörleri Türkiye, ran ve Rusyann Mays 2017de oluturduu 4 gerginlii azaltma bölgesi içinde yer alyordu. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytray özel bir anlama kapsamna almt. Ardndan ABD, bölgede destekledii muhaliflere yardmlarn kesmiti.

Ana Sayfaya Git