Etiyopya, Somaliland üzerinden Kızıldeniz'e erişim sağlayacak

Etiyopya, Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland sayesinde Kızıldeniz'e erişim sağlayacak.

Haberler 01.01.2024 - 22:42 Son Güncelleme : 01.01.2024 - 23:02

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmedin ofisinden yapılan açıklamada, Etiyopyanın, Somaliland ile bugün imzaladığı mutabakat zaptıyla Kızıldenize erişim hayalini gerçekleştirmesinin yolunun açıldığı belirtildi.

Açıklamada, mutabakatın, Etiyopya ve Somalilandın güvenlik, ekonomik ve siyasi işbirliğini güçlendirmesine de olanak sağlayacağı ifade edildi.

Mutabakat zaptına göre, Etiyopyanın, Somalilandın Berbera Limanında bir yeri olacak, Somalilandın da Etiyopya Havayollarında hissesi bulunacak.

ETİYOPYA, SOMALİLANDI TANIYACAK

Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi de Anlaşmayla, Etiyopyaya 20 kilometre denize erişim izni veriyoruz ve karşılığında bizi tanıyacaklar. Somaliland olarak bizi tanıyan ilk ülke Etiyopya olacak. ifadesini kullandı.

Abdi, Etiyopyanın denize ulaşmasına olanak sağlayacak alanın, anlaşmanın bir parçası olarak kiralanacağını bildirdi.

Eritrenin 1990ların başında ayrılmasıyla limanını kaybeden Etiyopya, imparatorluk döneminde de denize erişim için çok sayıda savaş vermişti. Halihazırda ülke, dış ticaretinin yüzde 90ına yakınını komşu ülkelerdeki limanlar üzerinden yapıyor.

Etiyopya Başbakanı Ahmed, ülkesinin Kızıldenize erişimi için komşularına Hedasi Barajı ve Etiyopya Hava Yollarından hisse teklifinde bulunmuştu.

Ana Sayfaya Git