Etiyopya'nın güneyinde bağımsız eyalet yanlıları sokaklara indi

Bağımsız eyalet olmak isteyen Sidamalı aktivistlerin hükümetin açıkladığı referandum tarihini protesto için başlattığı gösteri, şiddet olaylarına sahne oluyor.

Haberler 20.07.2019 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Etiyopyann güneyindeki Hawassa ehri ve Sidama bölgesinde balayan gösteri ve iddet olaylarnda ölü ve yarallar olduu bildirildi.

Ülkenin Güney eyaletinde bulunan Sidama bölgesinin bamsz eyalet olmak için referandum talebinin 5 ay içinde yaplmas yönünde karar alnmasna tepki gösteren Sidamal aktivistlerin dün balatt gösteriler iddet olaylarna dönütü.

Bölge Polis Komiseri Tewodros Woldemichael, basna yapt açklamada, Hawassa ehrinde balayan ve daha sonra Sidama çevresine yaylan iddet olaylarn kontrol altna alma çalmalarnn devam ettiini söyledi.

iddet eylemlerine karan kiilerin gözaltna alndn belirten Woldemichael, olaylar nedeniyle ölü ve yarallarn olduunu ve mülklerin zarar gördüünü aktard.

Öte yandan, Güney eyaletinin bakenti olan Hawassada ehre giden baz yollarn kapatld örenildi.

Eyalet yanllar sokaklara indi

Etiyopya Ulusal Seçim Komisyonu, hafta banda, Güney eyaletinde yaayan yaklak 50 etnik gruptan biri olan Sidama halknn bamsz eyalet olma talebi için 5 ay içerisinde referanduma gidileceini açklamt.

Anayasaya göre, eyalet konseyinin bamsz bir eyalet olma talebini ileten halk ya da etnik grubun talebini aldktan sonra bir yl içinde referandum gerçekletirmesi gerekiyor.

Geçen yl 18 Haziranda talebini ileten Sidama halknn önde gelen aktivistleri referandumun ertelenmesine tepki göstermi, Sidama bölgesi yönetimi hükümetin belirledii tarihe uyacaklarn açklamt.

Ülkede 2007de gerçekletirilen nüfus saymna göre Etiyopyann yüzde 4ünü Sidamallar oluturuyor.

Etnik temelli 9 farkl eyaletin yan sra Addis Ababa ve Dire Dawa gibi özel ehir yönetimlerinden oluan ülkede 80den fazla farkl etnik grup yayor.

Ana Sayfaya Git