Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınları sürüyor

İsrail polisinin eşlik ettiği onlarca fanatik Yahudi'nin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya girişleri devam ediyor.

Haberler 26.05.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kudüs

srail polisinin elik ettii onlarca fanatik Yahudinin igal altndaki Dou Kudüsün Eski ehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksaya girileri devam ediyor.

Kudüs slami Vakflar daresinden adnn açklanmasn istemeyen bir yetkili, AA muhabirine yapt açklamada, 79 fanatik Yahudinin, Mescid-i Aksann güneybatsndaki El-Mearibe (Fas) Kapsndan Harem-i erife baskn düzenlediini belirtti.

Yetkili, srail polisi korumasndaki Yahudi grubun, Harem-i erifin avlularnda dolatktan sonra kutsal mabetten ayrldn kaydetti.

Yahudilerin öleden sonra da Mescid-i Aksaya girilerini sürdürmeleri bekleniyor.

Fanatik Yahudilerin Harem-i erife düzenledii bu tür basknlar bölgede gerginliin trmanmasna neden oluyor.

Fanatik Yahudiler yaklak 3 hafta aradan sonra pazar günü Harem-i erife girmiti

srail polisinin elik ettii 253 fanatik Yahudi, yaklak 3 hafta aradan sonra ilk defa geçen pazar günü Mescid-i Aksaya girmiti.

srail polisi, tansiyonun yükseldii 4 Maystan itibaren Filistinlilerin direniinden dolay Aksaya giremeyen fanatik Yahudilerin Harem-i erife girmesine izin vermiti.

Filistin Dileri Bakanl ise srail polisinin korumasnda fanatik Yahudilerin yeniden Mescid-i Aksaya baskn düzenlemesini, abluka altndaki Gazze eridinde Hamas ve Filistin direnii ile varlan atekesi güçlendirme çabalarnn hafife alnmas olarak deerlendirmiti.

srailin Gazze saldrlar

srailin abluka altndaki Gazze eridine 10 Maysta balatt saldrlar, Hamas ile varlan atekes dorultusunda 21 Maysta yerel saatle 02.00de sona ermiti.

srail ordusunun Gazze eridine düzenledii saldrlarda 66s çocuk, 39u kadn 248 Filistinli hayatn kaybetmi, 120 binden fazla kii evlerinden olmutu.

Kudüs slami Vakflar daresinin egemenlii ihlal ediliyor

gal altndaki Dou Kudüste bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanlarn ilk kblesi olma özelliini tayor. Yahudiler ise içinde Kble Mescidi ile Kubbetus Sahra Camisinin yan sra müze, medreseler ve büyük avlunun yer ald Mescid-i Aksa Külliyesi altnda, sözde Süleyman Mabedi kalntlarnn bulunduu iddiasyla kaz çalmalar yapyor ve Mescid-i Aksada kendilerinin de ibadet etme haklar olduunu savunuyor.

Mescid-i Aksa, srail ile Ürdün arasnda 26 Ekim 1994te imzalanan bar antlamasna göre Ürdün Vakflar, slami ler ve Mukaddesat Bakanlna bal Kudüs slami Vakflar daresinin himayesinde bulunuyor. Ancak Yahudiler, 2003ten bu yana darenin izni olmadan srailin tek tarafl kararyla polis eliinde kutsal mabede giriyor.

Bu girileri baskn olarak nitelendiren Kudüs slami Vakflar daresi, Müslümanlarn egemenliinin ihlal edildiini vurguluyor.

Ana Sayfaya Git