Felaket! Milyonlar kaçıyor!

ABD’de kasırgaya dönüşen Harvey fırtınası şiddetini arttırdı. Gelen son dakika haberlerine göre son 12 yılın en kuvvetli fırtınası Teksas eyaletini etkisi altına almaya başladı. Fırtınanın şiddetli rüzgar ve yoğun yağış getirmesi beklenirken yetkililerden korkutucu açıklamalar geldi. Teksas Valisi Greg Abbott "ölümcül bir felakete yol açabilir" uyarısında bulundu. Vatandaşlar sığınaklara koştu.

Haberler 27.08.2017 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

OHAL ilan edilen ABDnin güney eyaletlerini iddetini arttrarak etkileyen ve saatteki hznn 210 kilometreye ulamas beklenen Harvey kasrgasnn derecesi dördüncü kategoriye çkarld. Kasrgann deniz seviyesini 4 metre yükselie çkarmas bekleniyor.

BÖLGEDEN KAçIYORLAR

Bölgede geçen çaramba gününden bu yana Harveye kar hazrlklar devam ederken, kasrgann etkili olaca yerlerde halk gda ve su stoku yaparak snaklara kotu. Teksasta 30 yönetim bölgesinde, Louisianada da eyalet genelinde cuma akam itibaryla acil durum karar alnd. Houston, Texas City, Galveston, Freeport ve Corpus Christideki limanlarn tamamna yaknnn kapatlmas emri de verildi.

ÖLÜMCÜL VE BÜYÜK BR FELAKETE YOL AçABLR

imdiden Houstonda 31 bin kiinin elektriksiz kalmasna neden olan Harvey yüzünden hava yolu irketleri uçularn iptal etti. Kasrga, okullarn tatil olmasna yol açarken, konser ve spor müsabakas benzeri önceden planlanan birçok etkinlik ertelendi.

Teksas Valisi Greg Abbott, Harveyin ölümcül ve büyük bir felakete yol açabilecei uyarsnda bulunarak, vatandalarn kasrgaya kar tedbirli olmalarn ve mümkün olduunca felaket bölgesinden uzaklamalarn istedi. Milyonlarca kii de bu uyardan sonra evlerini terk ederek snaklara yerleti.

Ayrca Vali Abbott geçen perembe akam ABD Bakan Donald Trump ve Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) Müdürü Brock Long ile kasrgaya kar hazrlklarn ele alnd bir görüme gerçekletirdii bildirildi.

Vali Abbott, dün Bakan Trumpa yazd mektupta da kasrgann etkili olduu bölgeler için bakanlk felaket bölgesi ilan talebinde bulundu.

TRUMPTAN Y ANSLAR DLE

Beyaz Saraydan ayrld srada gazetecilerin baka konularla ilgili sorularn yantlamayan Trump ise Teksasdaki tehlikeyle ilgili, Herkese iyi anslar ifadelerini kulland.

KASIRGALARIN HIZI TEHDTLER BELRLYOR

Bölgeye kararan bulutlar, imek çakmalar, yldrm dümeleri ve ar saanak yalarla ulamas beklenen Harvey Kasrgas, 5 ayr kasrga kategorisi içinde 3üncü kategoride yer alyor.

ABD Ulusal Kasrga Merkezinin verilerine göre, birinci kategori kasrgann saatteki hz 119-153 kilometreyi buluyor. Evlerin çatlarnn uçmalarna, büyük aaç dallarnn krlmalarna, s köklü aaçlarn devrilmelerine yol açabiliyor. Enerji hatlarna da zarar veren kasrga yüzünden birkaç günlük elektrik kesilmelerine yol açabiliyor.

Ana Sayfaya Git