Filipinler, Çin'i "şiddetle" kınadı

Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sulara "yüzen bariyer" koymakla suçladığı Çin'i "şiddetle" kınadı.

Haberler 24.09.2023 - 11:56 Son Güncelleme : 24.09.2023 - 12:07

Filipinler Sahil Güvenlik Komutanlığı Sözcülerinden Tuğamiral Jay Tarriela, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, çin Sahil Güvenliğinin Güney çin Denizinin doğusundaki Luzon Adasının karşısındaki Scarborough Resifine 300 metre uzunluğunda yüzen bariyer döşediğini belirtti.

Paylaşımda, yüzen bariyeri yerleştiren çini şiddetle kınayan Tarriela, Bariyer, balıkçıların bölgeye erişimini engelleyerek, onları balıkçılık faaliyetlerinden mahrum bırakıyor. Filipinler Sahil Güvenliği, bu zorluğun üstesinden gelmek, denizcilik haklarımızı ve deniz alanlarımızı korumak için ilgili tüm devlet kurumlarıyla yakın bir şekilde çalışmaya devam edecektir. ifadesini kullandı.

GÜNEY çİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşının ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

çin, ilk kez 1947de yayımladığı haritayla Güney çin Denizinin yüzde 80inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

çinin bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABDde de karşı çıkıyor.

Ana Sayfaya Git