Filistin Başbakanı, ABD'li Kongre üyeleriyle Filistin meselesini görüştü

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, ABD'li Kongre üyeleriyle siyasi süreci canlandırmanın yollarını, iki devletli çözümün korunmasında ve Filistin devletinin tanınmasında ABD'nin rolünü görüştü.

Haberler 08.08.2023 - 02:04 Son Güncelleme : 08.08.2023 - 10:04

Filistin Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Iştiyye, Ramallahta, ABDdeki Temsilciler Meclisinde Demokratların lideri Hakeem Jeffriesin başkanlığında Demokrat Partinin 22 üyesinden oluşan bir heyetle bir araya geldi.

Siyasi süreci canlandırma yolları ile ABD Kongresinin iki devletli çözümü korumadaki rolünün ele alındığı görüşmede Iştiyye, ABD Kongresine Filistin devletinin tanınması yönünde oy kullanma çağrısı yaptı.

Filistin Başbakanı, İsrail öldürme, baskın ve kaçak yerleşimler üzerinden uluslararası hukuku her gün ihlal ediyor. Bu da iki devletli çözümün sistematik bir şekilde yok olmasına neden oluyor. dedi.

İsrailin uygulamalarını işaret eden Iştiyye, Oldubittilerin devamı, apartheid rejimine sahip tek bir devlete doğru kaymaya yol açacaktır. değerlendirmesini yaptı.

Iştiyye, ABD Kongresinden, imzalanan anlaşmalara uygun olarak Filistin seçimlerinin Kudüsü de kapsamasına izin vermesi için İsraile baskı yapmasını istedi

İsrailin, Filistindeki seçimlerin Kudüsü içermesini engellemesine ilişkin Iştiyye, İsrailin buna izin vermemesi, Filistin demokrasisine karşı bir savaş açma girişimidir. diye konuştu.

Iştiyye, ABD yönetiminden, Yahudi yerleşim birimlerine yönelik kınamalarını, iki devletli çözümü İsrailden koruyan caydırıcı eylemlere dönüştürmesi talebinde bulundu.

Filistin Başbakanı ayrıca ABDli Kongre üyelerine, Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütünü hedef alan, onları terörizmle ilişkilendiren yasa ve yönetmeliklerin değiştirilmesi için baskı yapma çağrısında bulundu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump liderliğinde ABD, 7 Eylül 2018de işgal altındaki Doğu Kudüste Filistinlilere hizmet veren hastanelere yapacağı 20 milyon dolardan fazla yardımı kesme kararı almış, hemen ardından 10 Eylülde ise Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Washingtondaki ofisini kapatmıştı.

Joe Biden yönetimi ise Filistinlilere hizmet veren Doğu Kudüsteki ABD konsolosluğu ile FKÖnün Washingtondaki ofisinin yeniden açılmasının yanı sıra Filistine yardımların yeniden başlaması vaadinde bulunmuştu.

Ana Sayfaya Git