Filistin direnişinin tarihten günümüze sembol adresi: Şam Kapısı

Doğu Kudüs'ün ana kapılarından biri olan Şam Kapısı, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma yönündeki kararını protesto eden Filistinli göstericilerin merkezi oldu

Haberler 15.12.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

gal altndaki Dou Kudüsün ana kaplarndan biri olan Bab El-Amud (am Kaps), ABD Bakan Donald Trumpn 6 Aralk çaramba günü açklad Kudüsü srailin bakenti olarak tanma ve ABDnin Tel Aviv Büyükelçiliini Kudüse tama yönündeki kararn protesto eden Filistinli göstericilerin merkezi haline geldi.

Osmanl döneminde Kudüs kenti ulam araçlarnn son dura olan ve tarih kitaplarnn, ngiliz mandas döneminde Filistinli devrimcilerin idam yeri olarak tanmlad am Kaps, son yllarda da Dou Kudüs kentindeki çeitli siyasi ve sosyal etkinliklere ev sahiplii yapyor.

Arap Baharnn balad 2011de rejim kart Arap halklarna destek için Kudüslülerin düzenledii gösterilerle de gündeme gelen am Kaps, srail hapishanelerinde açlk grevi yapan Filistinli tutuklularla dayanma ve srail yönetiminin Yahudi yerleim politikalarn protesto gibi çeitli gösteri, yürüyü ve oturum eylemlerinin yapld yer olarak da biliniyor.

sraile bal belediyenin yasakl uygulamalarndan önce Filistinlilerin meyve sebzelerini satmak için pazar açt am Kaps çevresinde, 2015ten bu yana srail askerileri ile Yahudi yerleimcilere kar bçakl eylem giriiminde bulunduu gerekçesiyle birçok Filistinli öldürüldü.

Kudüslü tarihçi Muhammed Mustafa, am Kapsnn sk sk gerçekletirilen etkinlikler nedeniyle artk siyasi bir simgeye sahip olduuna iaret ederek, ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanmasna kar Kudüslülerin yapt gösterilerin balangç noktas olduunu kaydetti.

am Kapsnn Filistinliler tarafndan toplanma ve etkinlik yeri olarak seçilmesinin sraili endielendirdiini söyleyen Mustafa, bu nedenle srail polisinin, am Kaps bölgesinde düzenlenen her türlü gösteri ve etkinlie müdahale ettiine dikkati çekti.

ABD Bakan Trumpn Kudüsle ilgili açklamasnn ardndan ise am Kapsnda örencilerin sloganlar atma veya marlar okumasna hemen müdahale edildiine iaret eden Mustafa, hatta bölgedeki hareketliliklere müdahalelerin hzl gerçeklemesi için am Kapsnn her köesinin kameralarla izlendiini belirtti.

- am Kapsnn tarihi

Kudüsün Eski ehir bölgesinde yer alan kentin 7 kapsndan biri olan am Kaps, kentin surlarla çevrili olmas ve Mescid-i Aksann yolu üzerinde olmas hasebiyle en çok bilinen ve kullanlan kap.

Kudüs tarih uzman Yusuf en-Nete, am Kapsnn Romallar döneminde Kral Herod tarafndan ina edildiine iaret ederek, ancak Roma mparatoru Titus tarafndan yktrlmasndan sonra Miladi 135 ylnda Kral Hadriann (Hadrianus) yapy tekrar ina ettirdiiniini aktard.

am Kapsnn günümüzdeki yapsnn ise Osmanl döneminden kalma Kanuni Sultan Süleyman dönemi eserlerinden olduunu belirten Nete, Kanuni Sultan Süleymann 16nc asrda Kudüs surlarnn restorasyonu ve yklan yerlerin yeniden inas için talimat verdiini ifade etti.

ABD Bakan Trump, Kudüsü srailin bakenti olarak tandn ve ABD Büyükelçiliinin Kudüse tanmas talimat verdiini açklamt.

Ana Sayfaya Git