Filistin hükümeti haftaya Gazze'de toplanacak

"Rami el-Hamdallah başkanlığındaki Filistin hükümeti, Hamas'ın İdari Komite'yi feshetme kararından sonra bölgedeki görev ve sorumlulukları devralmak üzere gelecek hafta pazartesi günü Gazze Şeridi'ne geçiyor"

Haberler 26.09.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistin Uzla Hükümetinin, Hamasn dari Komiteyi feshettiini duyurmasnn ardndan haftalk olaan toplantsn bir sonraki pazartesi Gazze eridinde düzenleyecei bildirildi.

Filistin resmi haber ajans WAFAya göre, Filistin Uzla Hükümeti Sözcüsü Yusuf el-Mahmud yapt yazl açklamada, Rami el-Hamdallah bakanlndaki Filistin hükümeti, Hamasn dari Komiteyi feshetme kararndan sonra bölgedeki görev ve sorumluluklar devralmak üzere gelecek hafta pazartesi günü Gazze eridine geçiyor. ifadelerini kulland.

Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbas ile yaplan istiarelerin ardndan bu admn atlmasna karar verildii belirtilen açklamada, Ulusal Uzla Hükümeti, kahraman halkmzn iradesinin tecellisi ve bata iç bölünmülüü sona erdirmek üzere milli yükümlülükleri yerine getirmek için var gücüyle çalyor. denildi.

Filistin Devlet Bakan Abbas da geçen hafta Birlemi Milletler Genel Kurulunda yapt konumada Filistin Uzla Hükümetinin hükümet yetkilerini devralmak üzere Gazzeye geçeceini söylemiti.

- dari Komite

Hamas, 17 Eylülde yapt yazl açklamayla Gazzedeki dari Komitenin feshedildiini, Filistin hükümetinin Gazzede görevi devralmasn, genel seçimlere gidilmesini ve Fetih hareketi ile diyaloa hazr olduunu bildirmiti.

Gazzedeki Hamas hükümetinin, geçen mart aynda hükümet ilerinin yürütülmesi için kurduu dari Komite, Filistin yönetimi tarafndan kabul edilmemiti.

Hamas, austos ay balarnda Gazze eridi ile Bat eria arasnda bölünmeye son verilmesi kapsamnda dari Komiteyi feshetmeyi de içeren yeni bir siyasi giriim sunmutu.

Fetih Hareketi ve Filistin yönetimi lideri Abbas ise daha önce birçok kez Hamasa Gazzedeki dari Komitenin koulsuzca feshi, Filistin hükümetinin Gazze eridinde etkin hale gelmesi ve seçimlere gidilmesi çarsnda bulunmutu.

Hamas Siyasi Büro Bakan smail Heniyye bakanlndaki üst düzey heyet, 9 Eylülde Gazzeden ayrlarak Msrn bakenti Kahireye gitmiti.

Hamas Sözcüsü Hazm Kasm da 13 Eylülde yapt açklamada, uzla için Kahirede Fetih yöneticileriyle hemen masaya oturabileceklerini belirterek, Hamas, Gazzede kurulan dari Komiteyi feshetmeye, uzla hükümetinin görevini oradan sürdürebilmesine imkan salamaya ve seçimleri yapmaya hazrdr. ifadelerini kullanmt.

- Filistindeki siyasi bölünmülük

Filistinde 2006 ylnda seçimleri kazanmasnn ardndan Hamas ile Fetih Hareketi arasnda anlamazlklar çkm, çatmalardan sonra Hamas 2007de Gazzenin kontrolünü ele geçirmiti.

Hamas ile Fetih arasndaki anlamazlklarn sonlandrlmas için Mays 2011de Msr, ubat 2012de ise Katar öncülüünde uzlama görümeleri yaplmasna ramen üzerinde mutabakata varlan konular uygulanamamt.

Hamas ve Fetih Hareketi, 23 Nisan 2014te birlik hükümeti kurulmas ve seçimlerin yaplmas konusunda bir uzla anlamas imzalam, uzla hükümeti 2 Haziran 2014te kurulmu ancak iki tarafn siyasi ayrlklar sebebiyle hükümet, srail ablukas altndaki Gazzede görevlerini yerine getirememiti.

Ana Sayfaya Git