Filistin yönetimi ABD'nin UNRWA kararını BM'ye taşımayı planlıyor

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Filistin yönetiminin ABD'nin UNRWA'ya mali yardımları tamamen durdurma kararını BM Genel Kurulu ile BMGK'ya taşımayı planladığını belirtti

Haberler 02.09.2018 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistin Devlet Bakanl Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Filistin yönetiminin ABD Bakan Donald Trumpn Birlemi Milletler Filistinli Mültecilere Yardm Kuruluuna (UNRWA) mali yardmlar tamamen durdurma kararn, Birlemi Milletler (BM) Genel Kurulu ile BM Güvenlik Konseyine (BMGK) tamay planladn belirtti.

Filistin resmi ajans WAFAnn haberine göre Ebu Rudeyne, Filistin yönetiminin durumun daha da kötülemesini engellemek için Trumpn UNRWAya mali yardmlar tamamen durdurma kararn BM Genel Kurulu ile BMGKya tamay deerlendirdiini ifade etti.

Trumpn kararna tepki gösteren Ebu Rudeyne, ABDnin bu kararnn bara hizmet etmediini aksine bölgede terörü körüklediini belirtti.

Kararn, Filistin halknn haklarna saldr nitelii tadn kaydeden Ebu Rudeyne, Trumpn bu admnn ABDnin Filistin halk kart kararlar zincirinin bir halkas olduunu ifade etti.

Filistin hükümeti ve Fetihten tepki

ABDnin UNRWA kararna kar Filistinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Filistin Hükümet Sözcüsü Yusuf elMahmud, ABDnin UNRWA kararn knayarak, bunun kabul edilemez olduunu, ABD politikasnn Filistine kar ilenmi bir hata olduunu savundu.

Mahmud, tüm ülkelere ABDnin sraile hizmet eden ve Filistin davasna dümanlk eden kaos politikas kapsamndaki admlarna kar aktif bir ekilde harekete geçme çarsnda bulundu.

Fetih Hareketi Sözcüsü Usame elKavasimi de yapt yazl açklamada, Trumpn kararna tepki göstererek, Donald Trump, Filistinli mültecilerin dönü hakkn bir kalemle silemez ve srailli sa yönetimin basksyla imza atamaz. ifadelerini kulland.

Açklamasnda Trump, Kudüs ve mülteciler meselesinde Filistin halkna kar savama karar ald. ifadelerine yer veren Kavasimi, Trumpn Filistin davasn ortadan kaldrmay, Filistinle ilgili meseleleri srailin lehine, Filistin halknn ve uluslararas hukukun aleyhine tek tarafl sonlandrmay planladn ancak, bunun asla gerçeklemeyeceini belirtti.

ABD, UNRWAya mali yardmlar tamamen durdurdu

UNRWAya salad 365 milyon dolarlk yardmn 300 milyon dolarn geçen aylarda kesen ABD, dün akam UNRWAya mali yardmlar tamamen durdurma karar ald.

ABD Dileri Bakanl Sözcüsü Heather Nauert, dün akam yapt yazl açklamada, ABDnin UNRWAya mali yardmlar tamamen durdurma karar aldn bildirmiti.

Nauert, ocak aynda ABDnin ajansa yapt 60 milyon dolarlk katkdan sonra artk bu yükün büyük ksmn tek balarna tamayacaklarn açkça dile getirdiklerini kaydetmiti.

UNRWA, BM Genel Kurulu tarafndan 1949da Ürdün, Suriye, Lübnan, Bat eria ve Gazzedeki Filistinli mültecilere yardm amacyla kuruldu. Halihazrda Filistin içinde ve dnda 5,9 milyon Filistinli mülteci bulunuyor.

Ana Sayfaya Git