Filistin yönetimi mevcut mali krizin çözümüne ilişkin seçenekleri değerlendiriyor

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, Filistin yönetiminin mevcut mali krizin çözümüne ilişkin tüm seçenekleri değerlendirdiğini belirtti.

Haberler 22.01.2024 - 02:19 Son Güncelleme : 22.01.2024 - 02:19

Şeyh, İsrail kabinesinin, abluka altındaki Gazzenin payı dışındaki vergi gelirlerinin Filistin yönetimine aktarılmasını onaylamasını X platformundaki hesabından değerlendirdi.

Filistin yönetiminin, Gazze Şeridindeki Filistin halkına karşı sorumluluklarına ısrarla bağlı olduğuna dikkati çeken Şeyh, Filistin yönetimi, İsrailin fonlarımıza el koymasının bir sonucu oluşan mevcut mali krizi çözmeye yönelik tüm önerileri de inceliyor. dedi.

Şeyh, Filistin yönetiminin kardeş ve dost ülkelerin mali krizi sona erdirmek için gösterdiği çabaları takdir ettiğini ve Gazze Şeridindeki Filistin halkına karşı devam eden yıkıcı savaşa son verilmesini talep ettiğini vurguladı.

İsrail tarafından Filistin yönetiminin Gazze Şeridine ayırdığı fonun aktarılmasını engelleme çabalarını reddettiklerini belirten Şeyh, uluslararası topluma, İsraili Filistinin tüm fonlarını aktarmaya zorlaması çağrısında bulundu.

İsrail kabinesi, abluka altındaki Gazzenin payı dışındaki vergi gelirlerinin Filistin yönetimine aktarılmasını onaylamıştı.

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde, Tel Avivde bulunan Kirya Askeri Üssünde toplanan siyasi güvenlik kabinesi, vergi fonlarının Filistin yönetimine ve Gazze tahsislerinin Norveçe aktarılmasına ilişkin bir planı onayladı. ifadelerine yer verilmişti.

İsrail, Filistinin ithal ettiği malların gümrük vergilerini Filistin yönetimi adına topluyor ve Filistine ortalama aylık 190 milyon dolar ödeme yapıyor. Bu vergiler, Filistin ekonomisi için önemli bir gelir sağlıyor.

İsrailin aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrailin 7 Ekimde Gazzeye yönelik başlayan saldırılardan bu yana geçen süredeki vergi gelirlerinin tamamını Filistin yönetimine devretmeyi reddetmişti.

Buna karşı Filistin yönetimi ise kasım ayında İsrailin Gazzeye tahsis edilen miktarı keserek yaptığı ödemeyi (yaklaşık 162 milyon dolar) kabul etmeyerek İsraile iade etmişti.

Kesinti nedeniyle Filistin yönetimi, memurların maaşlarının ödemesini son iki ay içinde geciktirmiş ve maaşların bir kısmını ödemek için yerel bankalardan borç alınmıştı.

İsrail merkezli Walla haber sitesi ise 29 Aralıkta ABD yönetiminin son haftalarda İsrail hükümetine, alıkoyduğu Filistin vergi gelirlerini serbest bırakması için baskı yaptığını yazmıştı.

AA

Ana Sayfaya Git