Filistin'de işgalin bitirilmesi için "Özgürlük Karnavalı"

Batı Şeria'nın tüm kentlerinde her kesimden Filistinlinin katılımıyla oluşturulan insan zinciri, düzenlenen yürüyüşler, toplu gösteriler ve çeşitli etkinliklerle İsrail işgalinin sona erdirilmesi çağrısı yapıldı.

Haberler 31.05.2017 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistinliler, Özgürlük Karnaval adn verdikleri etkinliklerle, 1917de yaymlanan Balfour Deklarasyonunu, tarihi Filistin topraklar üzerinde 1948de srail devletinin kurulmasn ve srailin 1967de Dou Kudüsü, Bat eriay, Sina Yarmadasn ve Golan Tepelerini igal etmesini protesto etti.

gal altndaki Bat eriann tüm kentlerinde, Balfour Deklarasyonunun 100. yl, Nekbenin (Büyük Felaket) 69. yl ve Neksenin 50. yl dolaysyla çeitli etkinlikler düzenlendi. Örenci, öretmen, memur ve her kesimden Filistinli, oluturduklar insan zinciri, düzenledikleri yürüyüler, gösteriler ve dier etkinliklerle srail igalinin bitirilmesi çarsnda bulundu.

Bat eriann Ramallah kentindeki Mahmud Dervi Meydannda toplanan Filistinliler, giydikleri beyaz giysiler ve tadklar Filistin bayraklaryla igalin sonlandrlmas talebini dile getirdi.

Filistin Eitim Bakan Sabri Saydam, AA muhabirine yapt açklamada, Bugün, Biz varz ve kazanacaz. Bamsz bir devlete kavuma yolundaki devrimimize devam edeceiz. demek için buradayz. dedi.

Saydam, uluslararas topluma Filistin halkna kar sorumluluunu yerine getirme çars yaparak, Bizim, dünyaya mesajmz sevgi, igale meydan okuma mesajdr. Vatanmza ballkla mücadelemizi sürdüreceiz. ifadelerini kulland.

srailin Dou Kudüsteki ihlallerine dikkati çeken Saydam, gal gücü Kudüsü Yahudiletirmeye devam ediyor ve eitime darbe vuruyor. Ancak irademizi kramayacak ve kimliimizi yok edemeyecektir. diye konutu.

srail devletinin kuruluuna zemin hazrlayan deklarasyon

ngiliz sava kabinesinde Dileri Bakan olan Arthur Balfour, 2 Kasm 1917de, dönemin önde gelen Siyonist liderlerinden Lord Rothschilde gönderdii mektupta, Filistin topraklarnda bir Yahudi devleti kurulmas konusunda ngiliz hükümetinin destek vereceini bildirmi, söz konusu deklarasyon daha sonra Fransa, talya ve ABDnin de desteini almt.

Filistinliler, srailin, 14 Mays 1948de igal ettii Filistin topraklarnda bamszln ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulmas nedeniyle 15 Mays Nekbe (Büyük Felaket) olarak anyor.

srailin 1967de Bat eria, Dou Kudüs, Gazze ve Golan Tepeleri ile Sina Yarmadasn igal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savann balad 5 Haziran, Filistinliler tarafndan her yl Nekse (Toprak Kaybetme Günü) adyla anlyor. Filistinliler Nekseyi, 1948de srailin bamszln ilan etmesi anlamnda kullandklar Nekbenin (Büyük Felaket) devam olarak görüyor.

Ana Sayfaya Git