Filistin'i bölüyor!

Gazze Şeridi'nde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yönetimi bırakmasını isteyenlerin "çek git", öte yandan Abbas'ı destekleyenlerin "seni seçtik" etiketiyle sosyal medyada başlattığı kampanyalar bölünmeyi daha da derinleştiriyor.

Haberler 27.02.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gazze eridinde Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbasn yönetimi brakmasn isteyenlerin çek git, öte yandan Abbas destekleyenlerin seni seçtik etiketiyle sosyal medyada balatt kampanyalar bölünmeyi daha da derinletiriyor.

Sosyal medyada balatlan kampanyalarn, sanal alemden Gazze eridinin sokak ve meydanlarna tamas dikkatleri çekti.

Cadde ve sokaklara Abbasn yönetimi brakmasn talep eden pankartlarn asld Gazzede pazar günü Abbasn ablukaya katkda bulunmak, Filistin kurumlarn çökertmek ve uzlay reddetmekle suçland yürüyüler düzenlendi.

Öte yandan Gazze eridinin fakl bölgelerinde cumartesi akam Abbasa destek gösterileri gerçekletirildi. Gazzedeki emniyet güçlerinin Filistin bayraklar ve Devlet Bakan Abbasn fotoraflarn tayan göstericileri datt ileri sürüldü.

- Abbas aleyhine çek git kampanyas

AA muhabirine konuan çek git kampanyasna katlan aktivist Muhammed agliyye, Biz Abbastan çekip gitmesini istiyoruz çünkü Gazze eridini binlerce memurun, yaralnn, ehit ailesinin ve srail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlarn maan kesmek gibi yaptrmlarla tüketti. dedi.

Ebu Mazin (Abbas), yllardr Filistinin meru kurumlarn baltalad. ifadesini kullanan agliyye, Abbasn Yasama Meclisini feshettiini, Filistin Kurtulu Örgütünün (FKÖ) Filistin davasnn yaad krizi bitirmede oynayaca rolü atl hale getirdiini, Filistin Kurtulu Cephesi, Filistin Demokratik Halk Kurtulu Cephesi, Hamas ve slami Cihad gibi balca Filistin gruplarn ötekiletirdiini söyledi.

Abbasn ABDnin sunduu Yüzyln Anlamas dorultusunda Filistin uzlasn kabul etmedii ve Gazze ile Bat eria arasndaki bölünmeyi derinletirdiini ifade eden agliyye, Abbasn srail ile koordinasyona devam etmesi ve Filistin halkna, kutsal mekanlara yönelik ihlallerine ramen srail ile müzakereleri sürdürmek istemesi gitmesini istemek için yeterli bir neden. diye konutu.

- Abbas destekleyen seni seçtik kampanyas

Seni seçtik kampanyasn yürütenlerden Salih Sagullah Kampanya içeriden ve ABD ile srail tarafndan saldrlara kar Devlet Bakan Abbas destekleme için balatld. ifadesini kulland.

Yüzyln Anlamasyla mücadelede ve Filistin davasn tasfiye etme giriimlerine kar Abbas desteklediklerini aktaran Sagullah, kampanyalarnn Gazze, Bat eria, Kudüsten olumlu tepkiler aldna iaret etti.

Yüzlerce Filistinlinin cumartesi akam spontane bir ekilde Abbas desteklemek için sokaklara döküldüüne dikkati çeken Sagullah, Kampanya sosyal medyadan halk yürüyüleriyle caddelere ulat. Bu önümüzdeki günlerde birçok etkinlikle devam edecek. eklinde konutu.

- Kampanyalar Filistin imajn etkiliyor

Filistinli siyasi analist Talal Avkel, söz konusu kampanyalarn balatlmasnn ardndaki asl sebebin Filistin uzlasnn salanmas ihtimalinin kilit hale gelmesi, bölünmenin taraflar (Hamas ve Fetih) arasndaki gerginliin trmandrlmas ve derinlemesi olduunu ifade etti.

ki kampanyann da Filistin durumunun daha da kötülemesine yol açacan ve Filistinlileri zayflatacan vurgulayan Avkel, ki kampanya da uluslararas toplum nezdinde Filistin imajn büyük ölçüde etkiliyor, Filistin halkn bölünmü ve yaral gösteriyor. dedi.

Avkel, bu tür kampanyalarn, Arap ve dier ülkelerin Filistinin bölünmesi ve bir temsilcisinin bulunmamas bahanesiyle srail ile normallemeyi sürdürmelerine zemin hazrladna iaret etti.

- Hamas ile Fetihin tutumu

Abbas aleyhine ve lehine yürütülen söz konusu iki kampanya, Hamas ve Fetih Hareketi aktivistleri bata olmak üzere sosyal medyada ve meydanlarda büyük destek gördü.

Hamas yöneticilerinden Muir el-Msri, hareketine bal El-Aksa televizyonuna (Al-Aqsa TV) yapt açklamada, Sosyal medyada çek git etiketinin büyük destek görmesi, Abbasn artk herhangi bir ulusal boyuta sahip olmadnn ve Filistin sokaklarnda kabul görmediinin kantdr. dedi.

Abbasn Gazzeye yönelik yaptrmlarn, Filistinliler açsndan Gazze eridine uygulanan srail kuatmasndan daha tehlikeli olduunu vurgulayan Msri, Filistin halknn düman haline gelen, Filistin davas açsndan tehlike tekil eden Abbasn önünde çekip gitmekten baka bir seçenek yok. diye konutu.

AA muhabirine konuan Fetihin Gazzedeki sözcüsü Atf Ebu Seyf, hareketinin seni seçtik kampanyasn desteklediini söyledi.

Kampanyann srail ve ABD yönetimi tarafndan veya içeriden Filistin davasn baltalama giriimlerine cevap olarak geldiini söyleyen Ebu Seyf, Abbas kart kampanyann,Yüzyln Anlamasn uygulamay reddettii için srail ve ABDnin kendisine yönelik saldrlarnn paralelinde gerçekletiini ifade etti.

- Filistinli gruplarn Abbasa kar kampanyaya katlmay reddediyor

Filistin Demokratik Halk Kurtulu Cephesinden yaplan yazl açklamada, Abbas kart kampanyann ulusal ilikilere zarar vereceini, Yüzyln Anlamasyla mücadele etmek için birlii yeniden salamak yerine bölünmeyi derinletireceini görüyoruz. ifadelerine yer verildi.

Filistin Halk Kurtulu Cephesinden yaplan yazl açklamada ise kendi iç bölünmelerini artracak admlar önlemek için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, Abbas aleyhine kampanyaya destek vermeyi kabul etmediklerini kaydetti.

slami Cihad da Abbas kart kampanyaya katldna ilikin iddialar yalanlayarak, bunun bir halk hareketi olduunu Filistinli gruplarla bir alakas bulunmadn açklad.

Ana Sayfaya Git