Filistinli bedevi aileler kavurucu yaz sıcağında ortada kaldı

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria kırsalında yaşayan Filistinli bedevi aileleri, sıcak yaz günlerinde evsiz barksız, güneşin altında korumasız bıraktı.

Haberler 17.07.2021 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail askerleri, 14 Temmuzda Bat eriann dou krsalnda Filistinli bedevilerin yaad Kabbun bölgesine kamyon ve askeri araçlarla baskn düzenledi. Askerler, bölgede 11 Filistinli bedevi ailenin yaad teneke baraka ve çadrlar ruhsatsz olduu gerekçesiyle ykarken, bedevilere ait su depolar, traktör ve ulam araçlarna da el koydu.

Askerlerden geriye, bölgede sanki deprem olmu izlenimi veren ykntlar ve etrafa saçlm, krlp dökülen eyalar kald. Bölge sakinleri askerlerin harap ettiklerinden arda kalanlar toplamaya, onarlabilecek olanlar onarmaya çalt.

srail askerlerinin ykm sonucu barnaklarn kaybeden bedevi aileler, kavurucu yaz scanda ortada kald.

Küçükba hayvanclk yaparak geçimini salayan, en basit insani hizmetlerden yoksun olarak çadrlarda, barakalarda yaayan bedevilerin artk balarn sokacak yerleri de bulunmuyor.

çocuklar, sandalyeleri bir araya getirip üzerine örttükleri örtülerin altnda oturarak kendilerine gölgelik alan oluturup güne çarpmasndan korunmaya çalyor.

Bölgedeki bedevi topluluun lideri Muhammed Ahmed Eridat, AA muhabirine yapt açklamada, 20 yldan uzun süredir burada yaadklarn ve srail askerlerinden daha önce hiçbir uyar ya da ihtar almadklarn belirtti.

Ykmn vahi ve dümanca bir ekilde yapldn dile getiren Eridat, Ta üstünde ta brakmadlar. srail, buradaki Filistinlileri basklarla göçe zorluyor. Ama biz bu topraklar brakmayacaz. Tekrar yapacaz. Gitmeyeceiz. Biz A bölgesi C bölgesi eklinde böyle snflandrmalar bilmeyiz. dedi.

Civar bölgelerde Yahudi yerleimcilerin yasa d yerleim birimleri oluturduklarn, çadr kurduklarn, karavan koyduklarn, onlara her türlü kolayln salandn vurgulayan Eridat, Bizimse bize ait topraklarda yaamamz engelleniyor. diye konutu.

Evsiz, snaksz kaldk

11 yandaki Bedevi çocuk Eymen Eridat da srail askerlerinin, her eylerini yktklarn belirterek, Nerede kalacaz? Nereden su içeceiz? Evsiz, snaksz kaldk. Hiçbir ey brakmadlar. diyerek tepkisini dile getirdi.

Eridat, kardeleri ve kendi için gölge yapacak, altnda oturacaklar bir örtü hazrlayarak güneten korunmaya çaltklarn dile getirdi.

Söz konusu bölgede yaayan bedeviler, Bat eriann C bölgesinde olduklar gerekçesiyle yaadklar yerden edilme tehlikesiyle kar karya kalyor.

Kabbun bölgesinde 150nin üzerinde Filistinli bedevinin ve 30 ailenin yaadn belirtiliyor.

Filistin ile srail yönetimi arasnda 1995te imzalanan kinci Oslo Anlamas çerçevesinde Bat eria; A, B ve C bölgelerine ayrlmt.

Yüzde 18i kapsayan A bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistine, yüzde 21lik B bölgesinin idari yönetimi Filistine güvenlii sraile devredilmi, yüzde 61ini oluturan C bölgesinin ise idari yönetimi ve güvenlii sraile braklmt.

srail yönetimi kendi kontrolünde olduu gerekçesiyle çounlukla C bölgesinde Filistinlilerin yeni yap veya geniletme çalmas yapmasna izin vermiyor. Burada yaayan Filistinlilerin evlerini ykyor.

srailin ykmlar hz kesmiyor

Filistinli kaynaklara göre, srail makamlar sadece geçen yl igal altndaki Dou Kudüs ve Bat eriada Filistinlilere ait 500ü akn ev ve i yerini ykt.

Birlemi Milletler nsani ler Koordinasyon Ofisinin verilerine göre, srail güçleri 2021 bandan 28 Hazirana kadar da Bat eria ve Dou Kudüste Filistinlilere ait 403 ev ve yapy ykt.

Ana Sayfaya Git