Filistinli mültecileri zor günler bekliyor

Fon yetersizliği nedeniyle UNRWA'nın Filistinli mültecilere sağladığı hizmetler sonlanma riskiyle karşı karşıya

Haberler 22.06.2018 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM Filistinli Mültecilere Yardm Kuruluu (UNRWA) Sözcüsü Christopher Gunness, fon yetersizlii nedeniyle ajansn birçok faaliyetini askya alabileceini belirterek, Filistinli mültecileri zor günlerin beklediini söyledi.

Gunness, ajansn fon sknts nedeniyle Filistin ve komu ülkelerde yaayan Filistinli mültecilere salad eitim salk ve acil yardm hizmetlerini sonlandrmak zorunda kalabilecei uyarsnda bulundu.

Filistinli mültecilere yardm amacyla 1949de kurulan UNRWA, bata Filistin olmak üzere Ürdün, Lübnan ve Suriyede yaayan 5,2 milyondan fazla kaytl Filistinli mülteciye yardm salyor.

Bu mültecilerin 1,3 milyona yakn abluka altndaki Gazzede, 800 bine yakn ise igal altndaki Bat eriada yaarken, geri kalan Filistinli mülteciler ise komu ülkeler Suriye, Lübnan ve Ürdünde bulunuyor.

Bata eitim ve salk hizmetleri olmak üzere birçok alanda yardm faaliyetinde bulunan kurulu, Filistinli mülteciler için büyük önem arz ediyor.

- Filistinli 515 binden fazla mülteci çocuk UNRWAya ait okullarda eitim alyor

UNRWAnn verilerine göre, Filistin, Ürdün, Suriye ve Lübnanda ajansa bal 702 okul bulunuyor ve bu okullarda 515 binden fazla Filistinli mülteci çocuk eitim görüyor. Büyük bir bölümü Gazze ve Ürdünde yer alan bu okullarda 21 binden fazla öretmen ve hizmetli görev yapyor.

UNRWA bünyesindeki 143 salk kuruluunda 3 milyondan fazla Filistinli mülteciye salk hizmeti veriliyor.

Bunun yan sra ajans, yoksulluk snrnn altnda bir gelirle yaayan yüz binlerce Filistinli mülteciye bulunduklar ülkenin ekonomik koullarna göre aylk nakit ve gda yardmnda bulunuyor.

- Filistindeki 320 binden fazla mülteci çocuk eitimden mahrum kalabilir

UNRWA sözcüsü Gunness, ajansn yeterli fona sahip olmamas nedeniyle bata abluka altndaki Gazze ve Bat eria olmak üzere birçok bölgedeki yardm faaliyetine son vermek zorunda kalabileceini dile getirdi.

Filistinli mülteci saysnda önümüzdeki yl art yaanabilecei ve UNRWAya duyulan ihtiyacn daha da artabileceini belirten Gunness, yakn gelecekte ilerin Filistinli mülteciler için daha da zor bir hal alabileceine dikkati çekti.

Fon yetersizlii nedeniyle ajansa ait Gazze, Bat eria ve Suriyedeki okullarn kapanma riskiyle kar karya kaldn söyleyen Gunness, u ifadeleri kulland:

Austos aynda yeni eitim ve öretim yl balayacak ancak yeterli fon bulunmamas nedeniyle ajansa ait birçok okul açlmama riskiyle kar karya. Bu nedenle Gazzede 270 bin, Bat eriada 50 bin çocuk bu ylki eitimlerini UNRWAya ait okullarda alamayabilir.

Yaklak 2 milyon kiinin yaad Gazzede nüfusun üçte ikisinin UNRWA yardmlarna ihtiyaç duyduunu ve ajansn kaynak yetersizlii nedeniyle Gazzedeki faaliyetlerinin bir ksmn askya almak zorunda kaldna iaret eden Gunness, bu durumun Gazzede yaayan Filistinli mülteciler için felaket olabilecei uyarsnda bulundu.

Gunness, UNRWAnn fon yetersizlii nedeniyle Ürdün, Lübnan ve Suriyedeki Filistinli mültecilere salad bata eitim, salk ve acil yardmlarda kesintiye gitmek zorunda kaldn sözlerine ekledi.

- ABD UNRWAya yapaca yardm askya ald

Zor artlar altnda hayatlarn sürdürmeye çalan Filistinli mülteciler için yaam koullar UNRWAnn baz hizmetlerini askya almak zorunda kalmasyla daha da güç bir hal alacak gibi görünüyor.

Filistin meselesinde sraile verdii açk destekle tepki toplayan ABD yönetimi, yardm kozuyla Filistin yönetimini bask altna almaya çalyor.

ABD Bakan Donald Trumpn geçen yl aralk aynda Kudüsü srailin bakenti olarak tandn duyurmasnn ardndan ABD Dileri Bakanl 16 Ocakta yapt açklamada, UNRWAya verilecek 125 milyon dolarlk yardmn 65 milyon dolarlk bölümünün tekrar gözden geçirilmek üzere askya alndn bildirmiti.

Uzmanlar, Washingtonun bu karar Filistin yönetiminin ABDnin Tel Avivdeki büyükelçiliini Kudüse tamasna gösterdii tepki nedeniyle aldn dile getiriyor.

- Türkiye yardm için devrede

Bu arada Türkiye, mali kriz yaayan UNRWAya 10 milyon dolar ek yardmda bulundu.Türkiye ayrca Gazzeye 26 ton un yardm yapma karar ald. Bunun mali karl da yaklak 10 milyon dolara tekabül ediyor.

Türkiye, Filistinli mültecilere yaplan yardmlarn kesintiye uramamas için uluslararas arenadaki yeni donör arayna da hz verdi. Bunun yan sra Filistine Umut Ol sloganyla Babakanlk tarafndan balatlan kampanyadan Filistinli mülteciler de istifade edecek.

Ana Sayfaya Git