Filistinliler, BM'nin Serry Anlaşması'nı kabul etmiyor

Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin, İsrail'in bu yıl mayıs ayındaki saldırılarında yıkılan evlerini yeniden inşa etme umutları, 2014 yılındaki saldırılarda tahrip edilenlerin imarı için oluşturan "Robert Serry Anlaşması"nı yeniden gündeme getirdi.

Haberler 14.07.2021 - 08:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistinliler, srailin 2014 ylndaki saldrlarnn ardndan Gazze eridinin imar için ortaya konulan Robert Serry Anlamasnn, imarn önündeki engellerden biri olduu gerekçesiyle son saldrlarda yklan binalarn imar için de uygulanmasn istemiyor.

Gazze eridindeki Filistinlilerin, srailin bu yl mays ayndaki saldrlarnda yklan evlerini yeniden ina etme umutlar, 2014 ylndaki saldrlarda tahrip edilenlerin imar için oluturan Robert Serry Anlamasn yeniden gündeme getirdi.

Robert Serry Anlamas

Birlemi Milletler (BM), srail ve Filistin yönetimi arasnda 2014 ylndaki saldrlar sonrasnda yaplan anlama, yeniden imar sürecinin balamasn öngörüyordu.

Söz konusu anlama için de Filistin hükümetinin yeniden imar çabalarn yönetmesi, mar çalmalarna özel sektörün de katlmas, Ba yapan taraflara imar sürecinin bir gecikme yaanmakszn uygulamaya konulaca yönünde güvence verilmesi ve srailin, hem askeri, hem sivil amaçl kullanlabilecek inaat malzemelerine ilikin güvenlik endielerinin giderilmesi eklinde dört esas belirlenmiti.

Anlama Filistin yönetimine, saldrlarda evlerin gördüü zarar deerlendirme, ihtiyaç duyulan inaat malzemelerinin miktarn belirleme ve bu evlerin onarmna katkda bulunma gibi görevler de veriyordu.

Evleri zarar gören kiilerin, iki türlü (sivil ve askeri) kullanma açk malzemelere ulaabileceini öngören anlama, yeniden imar sürecinin BM ile sözlemeli mühendisler tarafndan incelemeye tabi tutulmasn da içeriyordu.

naat malzemelerinin Gazzeye girii

srailin 2014 saldrlarnn ardndan balatlan imar sürecinde malzemelerin Gazzeye girii konusunda Tel Aviv yönetiminin oyalama taktii uygulad görüldü.

lk malzeme girii 14 Ocakta gerçekleti. Ancak sonrasnda malzeme giriine artlar koyan srail, güvenlik gibi bahanelerle malzeme girilerini bir yldan uzun süre erteleme yoluna gitti.

BM yetkilileri o zamanlar bu gecikmenin, srailin inaat malzemelerinin girii önüne engeller koymasndan kaynaklandn söylerken, Filistinli yetkililer Robert Serry Anlamasnn sraile bu engelleri koymas için yeil k yaktn belirtti.

BM Filistinli Mültecilere Yardm Kuruluu (UNRWA), Kasm 2015te yapt açklamayla, 2014 saldrlar srasnda yklan evlerden yalnzca birini yeniden ina edebildiini duyurdu.

Filistinliler anlamaya tepkili

BMnin 2014 ylndaki imar sürecini düzenleyen bu anlama, Filistin direni gruplar, insan haklar ve sivil toplum örgütleri tarafndan tepkiyle karland.

srailin Gazze eridine en son mays aynda düzenledii ve 11 gün süren saldrlarn ardndan balatlan imar görümelerinde de Filistinli gruplar ve Gazzedeki çalma Bakanl, Robert Serry Anlamasnn öngördüü mekanizmaya dönülmesini kesin bir dille reddediyor.

Konuyla ilgili daha önce açklamalarda bulunan çalma Bakanl Müstear Naci Serhan, mays ayndakiler dnda srailin önceki yllarda düzenledii saldrlarda, 1700 konutun tamamen ykld ve yeniden ina edilmeyi beklediini söyledi.

Serhan, 60 bin konutun da ksmen ykldn ve u ana kadar da onarlmadn ifade etti.

srailin önceki yllarda Serry Anlamasn kullanarak imar sürecini geciktirdiini belirten Serhan, Bu anlama artk geride kalmtr. dedi.

naat malzemelerini srail tarafndan deil, dorudan Msrdan alma konusunda Msrl yetkililerle anlatklarn aktaran Serhan, ayrca yapacaklar bu ticaretten evlerini ykan srailin deil Msrn kazançl çkmasn istediklerini dile getirdi.

srailden artl imar dayatmas

Hamas Hareketi ile Msrn, Gazzenin imar konusunda anlamasna ramen srailin yine konuya müdahale ettii ve Hamasn reddettii koullar dayatt belirtiliyor.

Bu kapsamda Tel Aviv yönetimi, Gazzenin imar için Hamasn elindeki srailli esirlerin serbest braklmasn istiyor.

Hamas ise sraillilerin serbest braklmas için esir takas yaplmas artn öne sürüyor.

srailin abluka altndaki Gazze eridine 10 Maysta balatt saldrlar, Hamas ile varlan atekes dorultusunda 21 Maysta sona ermiti.

srailin Gazzeye düzenledii saldrlarda 66s çocuk, 39u kadn olmak üzere 254 Filistinli hayatn kaybetmi, 1948 kii de yaralanmt.

Ana Sayfaya Git