Filistinlilerden İngiltere’ye özür çağrısı

Filistinliler, Tarihi Filistin topraklarında bir Yahudi devletinin kuruluşuna giden süreci hızlandıran 1917 tarihli Balfour Deklarasyonu'nun 104’üncü yıldönümünde İngiltere’ye özür çağrısı yaptı.

Haberler 03.11.2021 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aralarnda Kudüs ve Filistin Müftüsü eyh Muhammed Hüseyinin de bulunduu bir grup Filistinli, Balfour Deklarasyonunun 104üncü yldönümü münasebetiyle igal altndaki Dou Kudüste bulunan ngiltere Bakonsolosluu önünde gösteri düzenledi.

Burada basn mensuplarna açklamalarda bulunan eyh Hüseyin, Bu deklarasyonla devlet sözü, hak sahibi olmayanlar tarafndan hak etmeyenlere verildi. Filistinliler o günden bugüne sabr ve metanetle bunu reddediyor. dedi.

Filistin halknn hala bu topraklarn meru sahibi olduuna dikkati çeken eyh Hüseyin, ngiltere, devlet ve hükümet olarak bu meum (hayrsz) deklarasyonun sorumlusudur. Dolaysyla Filistin halkna kar siyasi ve ahlaki sorumluluunu yerine getirmelidir. ifadelerini kulland.

Fetih Hareketi sorumlularndan Hatem Abdulkadir de, Filistin halknn kendi topraklar üzerinde bamsz ve egemen bir devlet kurma taleplerinden vazgeçmeyeceine vurgu yaparak, ngilterenin manda döneminde yaanan olaylar nedeniyle Filistin halkna tazminat ödemesi gerektiini ve Balfour Deklarasyonu nedeniyle özür dilemesi gerektiini kaydetti.

Gösterinin sonunda eyh Hüseyin ve beraberindeki heyet ngiltere Konsolosluuna protesto mektubunu teslim etti.

Balfour Deklarasyonu

Dönemin ngiltere Dileri Bakan Arthur James Balfour tarafndan 2 Kasm 1917de Siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschilde yazlan mektup, Filistin topraklarnda Yahudilere bir vatan kurulmasn vadediyordu.

Tarihe Balfour Deklarasyonu olarak geçen mektup, srail devletinin kurulmasna giden süreçte en önemli kilometre ta olarak görülüyor.

Ana Sayfaya Git