Firat Kalkanı bölgesindeki Kürtlerden Zeytin Dalı Harekatı'na destek

Suriye'nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında toprakları terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen bölgelerde yaşayan Kürtler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ve ÖSO'nun başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na destek verdiklerini belirterek, harekatın başarılı olmasını diledi.

Haberler 29.01.2018 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TSK ve ÖSOnun balatt Frat Halkan Harekat kapsamnda DEAtan temizlenen Suriyenin kuzeyindeki Azez ve Bab ilçelerinde arlkl olarak yaayan Kürt Didan airetinden, Zeytin Dal Harekatna destek geldi.

Didan aireti lideri Abdulkadir Haydar Aa Türkiye ile ilikilerimiz çok iyi ve Türkler bizim kardelerimizdir. Allah Türkiye hükümetinden raz olsun ve üzerimizdeki zulüm bir an önce ortadan kalksn. dedi.

Afrin halk ile yakn ilikiler içerisinde olduklarn belirten Haydar Aa, sözlerini öyle sürdürdü:

Afrinliler bizim insanmz, akrabalarmz, dostlarmz ve canlarmzdr. PKK Afrinde, Kürt ve Arap halkna zulmediyor. Biz PKKy istemiyoruz, ona karyz. PKK, kzlarmz götürüp savatryor. Bunu kabul etmiyoruz. PYD/PKK terörist bir örgüttür. Bizim için PKK ile Esed rejimi arasnda bir fark yoktur ve biz bu yüzden onlar istemiyoruz.

Azezin el Guz köyünde yaayan Kürt Ebu Yahya da Afrin halk ve biz PKKya karyz. Afrin halk PKKl deildir, onu desteklemiyor. PKKya kar yaplan operasyonu destekliyoruz. Burada operasyonun baarya ulamasn diliyor ve bekliyoruz. ifadelerini kulland.

Ayn köyden Kürt Alya ise, Kürt Danda yaayan Kürt ve Türkmenler olarak hepimiz kardeiz. Bizim için Baas rejimi ve PKK ayndr. Onlar istemiyoruz. eklinde konutu.

Didan aireti, Frat Kalkan bölgesinde Azez ve Bab ilçesinde varln sürdüren en büyük airet. Bunun yannda çok sayda airet mensubu ÖSO saflarnda savayor.

TSK, ÖSO birliklerinin desteiyle Suriyenin kuzeyinde 24 Austos 2016 tarihinde Frat Kalkan Harekat ile Halepin kuzeyinde Azez, Bab ve Cerablus üçgenindeki alan terör örgütlerinden arndrmt.

- Türkiyenin meru müdafaa hakk

Genelkurmay Bakanl tarafndan harekatn ilk günü yaplan açklamada, operasyonun, Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terörle mücadeleye yönelik kararlar ve BM sözlemesinde yer alan meru müdafaa hakk çerçevesinde, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak icra edildii bilgisine yer verilmiti. Açklamada, operasyonda yalnzca teröristlere ait noktalarn hedef alnd, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildii vurgulanmt.

Afrin, Esed rejiminin Temmuz 2012de çatmakszn PYD/PKKya devretmesiyle örgütün iç sava boyunca en fazla yuvaland alanlardan oldu. Corafi yükseltileri nedeniyle Kilisin merkezi ve Hatayn önemli bölümü Afrindeki örgütün ate menzilinde kalyor. Örgüt, uzun yllardr Amanos Dalarn Suriyeden Türkiyeye szmak için kullanyor. PYD/PKK, Suriyenin kuzeybatsndan Akdenize çkmak için de Afrine bel balyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Frat Kalkan ve dlib çatmaszlk bölgesini de tehdit ediyor.

Suriye topraklarnn dörtte biri, Türkiye-Suriye snrnn da yüzde 65i örgütün igali altnda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git