Fransa'ya tepki

Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “24 Nisan’ı anma” günü ilan etmesine sert tepki gösterdi.

Haberler 12.04.2019 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fransa Cumhurbakan Macronun Cumhurbakanl kararnamesiyle 24 Nisan anma günü ilan etmesini iddetle knyoruz.

Avrupa nsan Haklar Mahkemesi ile Fransz Anayasa Mahkemesi içtihatlar, 1915 olaylarnn meru bir tartma konusu olduunu tespit etmitir. Evrensel hukuka göre, Ermeni tezlerinin siyasi giriimlerle dayatlmas ifade özgürlüüne aykrdr.

Cumhurbakan Macronun bu karar, Fransada yerleik 700 binden fazla nüfusa sahip Türk toplumunu derinden incitmitir.

Fransann dostane olmaktan uzak bu tutumunun, Türkiye ile ilikilerini menfi ekilde etkilemesi kaçnlmazdr.

TÜRKYE LKLERN ZEDELER

Türkiye, 104 yllk sözkonusu tarihi olayn Ortak Tarih Komisyonu kurularak aratrlmasn önermektedir.

Tüm bu hususlar bildii halde, seçim kampanyasnda oy kazanmak adna Ermeni çevrelere yaranmaya çalan Macron, tarihi siyasiletiren popülist bir lider olarak hatrlanacaktr.

Fransann, Kurtulu Savanda Anadolunun bir ksmn igal ederek, Ermeni isyanclar sivil halka kar insanlk d katliamlar gerçekletirmeye tevik ettii tarihi bir gerçektir.

Fransa ve dünyann her yerindeki Türkler ile Müslümanlar, Ermeni isyanclarca katledilen 500 binden fazla Osmanl vatanda Türk ve Müslümann hatrasna yönelik bu saygszl unutmayacaktr.

Macronun oy elde etmek uruna, diplomatlarmz ehit eden terör örgütlerinin Fransadaki bugünkü uzantlarn memnun etmek amacyla ald bu karar, müttefiklik ilikisiyle de badamamaktadr.

Bu tutuma her vesileyle gereken cevap verilecektir.

Ana Sayfaya Git